Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kalendar

Azteci najavili novi smak svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda se smak svijeta, koji se navodno može iščitati u majanskom kalendaru, ipak neće dogoditi.

Neki ezoteričari najavljuju smak svijeta za 21. prosinca ove godine, pozivajući se na kalendar Maja. I doista, Maje su nam ostavile nekoliko kalendara, a sveukupno se tri mogu i danas koristiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preživjet ćemo Ništa od smaka svijeta u prosincu, majanski kalendar krivo protumačen Slika nije dostupna Stižu promjene, ali ne i smak Majama je svega dosta: Laž je da 21. prosinca stiže sudnji dan!

'Haab' je vrlo sličan našem kalendaru. U njemu se 365 dana u godini dijeli na 18 mjeseci, koji imaju po 20 dana. 'Tzolkin' je drugi majanski kalendar, okarakteriziran kao ritualni. U njemu je godina podijeljena na 20 mjeseci sa po 13 dana. Godina je, po 'Tzolkinu', imala 260 dana. Treći je kalendar onaj koji ovih dana podiže veliku prašinu. U njemu se vrijeme ne dijeli na dane, tjedne ili mjesece. Počinje 1. kolovoza 3114. godine prije Krista.

>> Australska premijerka: 'Maje su imale pravo, dolazi smak svijeta!'

U ovom je kalendaru vrijeme prikazano u ciklusima od 394 godine, a nazvani su 'baktun'. Trinaest je za Maje predstavljao sveti broj, a 13. 'baktun' završava 21. prosinca 2012.godine. Međutim, i nakon tog datuma vrijeme nastavlja normalno teći, čak i ako to na kalendaru nije prikazano. Ako se i završi majanski ciklus od 5.200 godina, kalendar se samo počne čitati otpočetka, piše Bild. 'Ni naš kalendar ne završava 31. prosinca ove godine, nego sljedećeg dana jednostavno počinje ispočetka. Isto je i kod majanskog kalendara, samo je kod njih vremensko razdoblje koje se obračunava duže', kaže Bernd Harder, iz njemačkog Društva za proučavanje paranormalnoga.

'Niti jedan jedini dokument Maja ne kazuje ništa o smaku svijeta', kaže američki arheolog Michael D. Coe. Međutim, ezoterijski su krugovi, kao i televizijske serije i filmovi zaslužni za masovnu histeriju koja ovih dana vlada svijetom, a vezuje se uz mogući smak svijeta.

Ali ukoliko se smak svijeta ipak ne dogodi 21. prosinca, ne brinite. Azteci su prorekli novi za 2023. godinu. Budućnost nam, dakle, neće biti nimalo dosadna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene