Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživjet ćemo

Ništa od smaka svijeta u prosincu, majanski kalendar krivo protumačen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često se priča da majanska kamena gromada priča priču o kraju svijeta, no jedan meksički arheolog tvrdi da je zapravo riječ o priči o životu i bitkama jednog vladara te da 23. prosinca počinje samo novi ciklus u kalendaru.

Oko goleme kamene gromade koju su Maje isklesali oko 669. poslije Krista, pronađene početkom 20. stoljeća jugoistočno od Ciudad de Mexica, stvoren je mit o navodnom proročanstvu o kraju svijeta u prosincu 2012., no ona zapravo priča o životu i bitkama jednog vladara i spominje dan 23. prosinca 2012. kao početak novog ciklusa majanskog kalendara.

"Maje su imali cikličko shvaćanje vremena u kojemu nije bilo pojma svršetka svijeta", rekao je meksički arheolog Jose Romero u vezi s kamenom stelom koja je bila tema filma katastrofe "2012." što ga je 2009. snimio njemački redatelj Roland Emmerich i knjige "Majansko proročanstvo" američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počela je zima Doznajte što se zapravo dogodilo danas u 12 sati i 11 minuta... Slika nije dostupna Pogled u svemir Smak svijeta: Pratite UŽIVO što se događa!

>> Papa: Ne slušajte predviđanja smaka svijeta

Stela koja se sastoji od šest dijelova, od kojih se neki čuvaju u Meksiku, a neki u Sjedinjenim Državama, poznata je kao Spomenik 6 El Tortuguero s arheološkog nalazišta Mucuspane, u državi Tabascu, o kojemu prvi povijesni podaci datiraju iz 1915.

Tom kamenu koji je imao oblik slova "T" danas nedostaju dijelovi. "Zadnji upisani znak je 23. prosinca, ali glavna tema Spomenika 6 nije ni nadnevak, ni proročanstvo, ni propast svijeta, nego priča o Balamu Ahauu koji je bio 'sveti vladar' El Tortuguera", rekao je Romero.

Meksički povjesničar Erick Velasquez ističe pak da 23. prosinca koji se spominje - a ne 21. kao što se pisalo - ima veze s "obredom obnove svemira" i svršetkom ciklusa koji je počeo 13. kolovoza 3114. prije Krista.

Romero i Velasquez suglasni su da je pojam "svršetka svijeta", obilježen prirodnim katastrofama, judeokršćanski. Maje su doista imali proročanstva, ali su ona bila kratkoročna i uglavnom povezana s događajima iz svakodnevnog života, poput kiše, suše, žetve i ribolova.

Velasquez umanjuje važnost katastrofičnih najava utemeljenih na tumačenju samo jednog od 5.000 tragova kulture Maja koji se danas istražuju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene