Mediteran obično asocira na turizam, plavo more, dramatične litice i luksuzne rezorte. Ali, ima jedan grad koji već desetljećima kvari tu sliku...


Mediteran je turistima vizualno u pravilu apsolutna slika raja. Predivne plaže, čisto more, moderno izgrađeni apartmani, uvijek dostupna usluga, piše About Travel.

Vezani članci Slika nije dostupna Sastanak čelnika ciparskih Grka i Turaka Slika nije dostupna Čelnik ciparskih Turaka prošetao grčkim dijelom otoka

Ali, jedan grad na Mediteranu uništava ovu sliku. Radi se o Varoshi na Cipru. Potpuno je prazna, 365 dana godišnje i tako je već četiri desetljeća. Varosha je grad duhova, zbog čega je vjerojatno najposebnija destinacija u cijelom Mediteranu.

 

VIDEO Doznajte zašto je OVO 'grad duhova'

Prošlost Varoshe

Varosha je uvijek bila ekskluzivno mjesto, na jedan ili drugi način. Prije nego je bila napuštena 1970-ih, bila je jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu. Zbog turizma koji je ondje bio broj jedan zarade, otok je pun hotela.

 

Varosha je udomaćila hollywoodske zvijezde kao što su Elizabeth Taylor i Raquel Welsh tijekom ranih 1970-ih, i tada se činilo da će biti sve popularnija.

Tijekom turističkog buma počela je gradnja mnogih hotela, ali mnogi od njih ostali su nedovršeni.

Zašto je Varosha napuštena?

Nažalost, političke snage, kao što to često rade, uplele su se i sve promijenile. Naročito kada su Turci napravili invaziju na Cipar u srpnju 1974., Varosha je ubrzo postala žrtva konflikta. Lokalno stanovništvo nije natjerano na bijeg, ali su otišli dobrovoljno kada su vojnici Grčke i Turske počeli šetati gradom.

Kada su Turci preuzeli kontrolu nad gradom, okružili su ga ogradom te službeno zabranili svima da se vrate i ondje žive. Međunarodna politička tijela pokušala su dogovoriti da se stanovnicima Varoshe dopusti da se vrate svojim domovima, ali bez uspjeha.

Kako doći do Varoshe?

Službeno, nezakonito je da bilo tko uđe u Varoshu, do te mjere da su Turci stavili ogradu oko cijelog grada još 1974. godine te vojsci dali dopuštenje da ubiju sve koje pokušaju ući.

 

Napravili su to kako bi spriječili Grke s Cipra da se vrate u grad, ali razumljivo je zaključiti da se to odnosi i na turiste iz drugih dijelova svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju