Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rješenje za svaku tegobu

5 stvari koje svaka obitelj mora imati u kućnoj ljekarni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasonosno rješenje za svaku našu tegobu trebalo bi se nalaziti u našoj kućnoj ljekarni koja mora biti pregledna kako bi se u njoj i kad je panika odlično snašli. Postoje veće ili manje kućne ljekarne, no svaka od njih ne može bez ovih pet stvari.

Spasonosno rješenje za svaku našu tegobu trebalo bi se nalaziti u našoj kućnoj ljekarni koja mora biti pregledna kako bi se u njoj i kad je panika odlično snašli. Pored nje bi trebala stajati i medicinska dokumentacija svakog člana obitelji, telefonski brojevi ljekarnika i ljekarne, knjižice o cijepljenju i slično. Vaš ljekarski kutić redovito bi trebali nadopunjavati i paziti ističe li rok trajanja spremljenim lijekovima. Postoje veće ili manje kućne ljekarne, no svaka od njih ne može bez ovih pet stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos Slika nije dostupna stručnjak za disanje Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

1. Fiziološka otopina i kapi za nos

Fiziološka otopina važna je stavka u higijeni nosa, a i prvi korak pri pravilnom postupku kapanja nosa kapima ili sprejevima koje sadrže dekongestiv. Dekongestiv učinkovito djeluje kada je riječ o jačim prehladama odnosno začepljenosti nosa, otečenosti nosne sluznice i curenju sekreta. U kućnoj ljekarni spasonosno rješenje je imati kapi ili sprej za nos za odrasle, ali i za djecu. Također se preporuča da svaki član obitelji ima svoje kapi ili sprej iz higijenskih razloga. Važno je znati da ovakve kapi ne smijete koristiti duže od 5 dana bez nadzora liječnika, a s njime ili s ljekarnikom možete se posavjetovati koje su kapi najbolje za vas i vašu obitelj.

2. Lijekovi protiv bolova

Glavobolje, bolovi u mišićima, zglobovima ili pak oni menstrualni samo su neke od bolnih tegoba s kojima se možete susresti vi i vaša obitelj. Bolovi su obično uzrokovani grčem ili psihičkim stanjem, a neki od njih mogu se ublažiti prirodnim putem, masažama s eteričnim uljima ili ispijanjem čajeva koji nas opuštaju poput onog od majčine dušice, lavande, matičnjaka, odoljena, metvice i slično. No, ako je bol neizdržljiva posegnite za analgetikom koji vam je preporučio vaš liječnik ili ljekarnik.

3. Lijekovi za snižavanje temperature

Temperaturu je uvijek dobro prvo snižavati na prirodan način, kako bi dali priliku organizmu da se sam izbori, pogotovo kada je riječ o djeci. Osim uobičajenog skidanja temperature oblozima i tuširanjem u mlakoj vodi, može pomoći i ispijanje čajeva od lipe i cvjetova bazge koji potiču znojenje i tako pomažu u snižavanju temperature. Kada temperatura prijeđe 38.5 i ne spušta se lako potrebna je dodatna pomoć antipiretika. U vašoj kućnoj ljekarni dobro ih je imati u obliku tableta ili drugih pripravaka, npr. čepića i sirupa.

4. Gel ili krema za kožne iritacije, ubode i opekotine.

Ako vam je netko u obitelji alergičar, uz gel ili kremu namijenjenu kožnim iritacijama, sigurno imate i tablete ili spreja za nos protiv alergija s kojima se također može djelovati brzo ako dođe do pojave alergijske reakcije. Krema ili gel prva je pomoć za ubode, opekotine i iritacije raznih vrsta. Kao prirodnija alternativa koja također može imati protuupalna i smirujuća svojstva mogu poslužiti aloe vera, macerat nevena ili ulje gospine trave.

5. Flasteri i gaze

Na zadnjem mjestu, ali ne i najmanje važna su 'sredstva za krpanje'. Svaka kućna ljekarna trebala bi imati sterilne gaze, komprese i flastere svih vrsta, koji su i osnova svake prve pomoći.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene