Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

10 najčudnijih stvari o Južnoj Koreji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja prilično je malena država, ali o njoj se puno priča.

Nekoliko stvari koje Južnoj Koreji uspijevaju mnogo bolje nego drugima, objavio je CNN.

Pročitajte i ovo Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom

VIDEO Ovo sigurno niste znali o Sjevernoj Koreji!

1. Tehnološka kultura

Ako želite vidjeti kako će izgledati budućnost, zaputite se u Južnu Koreju. Čak 97,7 posto stanovnika te zemlje starih između 18 i 24 godine posjeduje smartphone. S njima, osim uobičajenih mogućnosti, plaćaju u trgovinama, gledaju TV...

2. Upotreba kreditnih kartica

U Južnoj Koreji zakonom je zabranjeno trgovcima odbijanje primanja kreditnih kartica prilikom plaćanja. Zbog plaćanja 'plastikom' glavni južnokorejski grad Seul je najjači 'šopingholičarski' grad na svijetu.

3. Radišnost

Čak 98 posto Južnokorejaca ima završenu srednju školi, a 63 % više obrazovanje. Marljivosti se ne mogu odreći niti kada uđu u svijet rada. Prosječan broj radnih sati u svijetu je 32,8, a Južnokorejci u prosjeku tjedno rade 44,6 sati.

4. Poslovno opijanje

Kada ne rade, Južnokorejci slave sklapanje ugovora ili oplakuju nedostatak istog, utapajući se u litrama alkohola - soju. Nije neobično da vas na opijanje ondje odvede upravo šef. Odbijanje se smatra nepristojnim.

5. Inovativna kozmetika

Južnokorejci ne mogu prestati eksperimentirati sa sastojcima kozmetičkih preparata niti metodama njihove primjene. Pojedine kozmetičke kompanije, svoje proizvode mijenjaju na mjesečnoj bazi. Osim žena, ondje kozmetiku rado kupuju i muškarci. Čak četvrtinu svih kozmetičkih proizvoda za muškarce prodane u svijetu, kupili su upravo muškarci Južne Koreje.

6. Igračice golfa

The Economist je 2013. postavio pitanje: Zašto su žene Južne Koreje toliko dobre u golfu? Naime, od 100 najboljih žena u golfu, 38 ih dolazi iz Južne Koreje. Na prvih 25 mjesta, nalazi se 9 Južnokoreanki.

7. Starcraft

Igrač Starcrafta u Južnoj Koreji je, vjerovali ili ne, prava karijera. Igrači zarađuju stotine tisuća dolara, a imaju i sponzore.

8. Stjuardese

Stjuardese iz aviokompanija cijeloga svijeta dolaze u Južnu Koreju na trening kako bi 'izbrusile' zanat. Južnokorejske aviokompanije imaju najuslužnije stjuardese na svijetu i zato drugi dolaze učiti od njih.

9. Spojevi na slijepo

Spojevi na slijepo toliko su česti u Južnoj Koreji da se kroz veći broj razgovora provuče pitanje: Kada je tvoj sljedeći spoj na slijepo? U prosjeku, samac na spoj na slijepo izađe dva puta tjedno. Upravo takvi spojevi često dovedu i do vjenčanja. U prosjeku se par koji započinje vezu spojem na slijepo, viđa 10,2 mjeseca, a potom se vjenčaju.

10. Plastična kirurgija

Nema dijela tijela kojeg u Južnoj Korejci nije moguće podvrgnuti plastičnoj operaciji. Osim toga, vrlo je jeftino. Plastična operacija 'face lift' u SAD-u stoji oko 10.000 dolara, dok ista u Južnoj Koreji košta dvije do tri tisuće dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene