Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Trebaju li postupci protiv Mladića i Karadžića biti spojeni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured haaškog tužitelja priopćio je da 'proučava sve mogućnosti' u svezi sa spajanjem suđenja Mladiću i Karadžiću.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Ured haaškog tužitelja priopćio je, nakon što je u u četvrtak u Srbiji uhićen general Mladić, da 'proučava sve mogućnosti' u svezi sa spajanjem suđenja Mladiću i Karadžiću.

Karadžić i Mladić 1995. zajedničkom su optužnicom bili najprije optuženi za ratne zločine na području BiH uključujući višegodišnji teror i opsadu Sarajeva u kojoj su poginule tisuće stanovnika, a koncem godina i za genocid u Srebrenici. Nakon Karadžićeva uhićenja i prebacivanja u Haag u srpnju 2008. predmeti su razdvojeni kako bi suđenje Karadžiću moglo započeti.

Haaški sud je dosad u nekoliko slučajeva spajao predmete ali se uglavnom radilo o slučajevima koji su bili na samom početku te stoga nije dolazilo do zastoja u postupcima.

Karadžić je optužen kao arhitekt politike etničkog čišćenja u BiH i jedan od glavnih sudionika udruženog zločinačkog pothvata cilj kojeg je bio nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana, Hrvata i drugih nesrba iz velikih dijelova BiH radi stvaranja etnički čiste srpske zemlje.

Karadžića se tereti za etničko čišćenje koje je u nekim dijelovima BiH imalo razmjere genocida, uključujući područje Srebrenice u kojoj su u srpnju 1995. pobijene tisuće muslimanskih muškaraca, višegodišnju opsadu i teror Sarajlija te uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Za ista djela tereti se i Mladić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene