Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka treća osoba u svijetu pati od povišenog krvnog tlaka, bolesti koja izaziva gotovo polovicu smrti od srčanog ili moždanog udara.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Podatak je to objavljen u statističkom izvješću za 2012. Svjetske zdravstvene organizacije. Povišeni tlak dugo ne pravi veće tegobe, pa se stoga i zove 'tihi ubojica'. Neki stručnjaci hipertenziju ne smatraju bolešću nego stanje jer često nema nikakvih simptoma, pa brojne osobe koje imaju povišeni krvni tlak ne osjećaju nikakve probleme i niti ne znaju da imaju problem.

>> KBC Zagreb: Nova metoda liječenja hipertenzije

Hipertenzija je eskalirajući svjetski zdravstveni problem, koja izaziva povećani rizik od infarkta, moždanog udara, srčane insuficijencije, bolesti bubrega. Prevalencija (udio oboljelih u populaciji) u Hrvatskoj je 37 posto, te je vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost, s udjelom od 26,4 posto. Za reguliranje visokog krvnog tlaka i dalje su najvažniji lijekovi kojima se ta bolest uspješno kontrolira.

Što Vama diže tlak?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.