Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Facebook je podnio protutužbu protiv Yahooa optuživši ih da neovlašteno koriste njihovih deset patenata


Mark Zuckerberg napokon je odgovorio na Yahooovu tužbu vezanu uz kršenje patenata i to – protutužbom!

Vezani članci Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Filipović o tužbi Škare Ožbolt: "Pokušava kontrolirati štetu koju si je sama napravila" Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je"

Podsjetimo, Yahoo je nedavno optužio najveću društvenu mrežu na svijetu da neovlašteno koriste neke njihove patente te smo na internetu mogli pročitati kako bi ova kompanija mogla tražiti i nekoliko milijardi dolara odštete.

Ova je tužba tempirana u 'pravo vrijeme' jer Facebook uskoro izlazi na burzu (planiraju skupiti deset milijardi dolara, a procjenjuje se da će vrijednost kompanije kada izađe na burzu iznositi sto milijardi dolara) pa su u Yahoou računali da bi se Zuckerberg mogao nagoditi prije izlaska na burzu kako kompanija ne bi bila opterećena tužbom.

No, umjesto nagodbe, Facebook je sada tužio Yahoo za kršenje njihovih deset patenata koji uključuju različite web tehnologije – kraćenje linkova za dijeljenje putem interneta, označavanje na fotografijama, dijeljenje fotografija, online oglašavanje i druge.

Na tužbe za kršenje patenata navikli smo posljednjih godina na tržištu mobilnih telefona gdje najveće kompanije stalno tuže jedna drugu te je zbog tih tužbi čak i obustavljena prodaja nekih uređaja na određenim tržištima, a u podizanju tužbi prednjači Apple.

Što se tužbe Facebooka tiče, u Yahoo su je komentirali kao 'ciničan pokušaj da se odvrati pažnja sa slabosti njihove obrane' te dodaju kako je neprihvatljivo da Zuckerbergova kompanija neautorizirano koristi njihovu tehnologiju. 'Druge velike kompanije plaćaju licence za ove tehnologije i Facebook mora učiniti isto ili će morati promijeniti način na koji rade', zaprijetili su iz Yahooa tako da u budućnosti možemo očekivati da će odvjetnici ovih kompanija imati pune ruke posla.

Na stranici Digital Trends Yahooovu tužbu opisali su kao 'posljednji pokušaj borbe umiruće imperije' napomenuvši kako zaposlenike ove kompanije očekuje nesigurna budućnost jer se uskoro očekuje kako će najaviti novi val otkaza pri čemu bi bez posla mogle ostati tisuće zaposlenika.