Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda će zvučati kao nešto iz horor filmova, no znanstvenici su uspjeli napraviti 'zombi stanice', koja nastavljaju obavljati funkcije i nakon što umru.


Za razliku od brojnih filmova i serija u kojima zombiji samo tumaraju uokolo i generalno traže preživjele, bez nekakvog konkretno cilja ili koordiniranih pokreta, zombi stanice koje su znanstvenici stvorili, funkcioniraju čak i bolje nego kad su bile žive, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slika nije dostupna NEVJEROJATNO: Otkrili kako ZAROBITI VODU! Slika nije dostupna Hrvatski znanstvenici DOBILI 5 MILIJUNA EURA! Evo zašto!

>> Ugledni genetičar traži ženu koja bi rodila neandertalca

Znanstvenici tvrde kako su uranjanjem organskih stanica u silicijsku kiselinu, one mogle podnijeti znatno veću temperaturu i pritisak od normalnih stanica. Tehnika koja je upravo opisana, zapravo je svojevrsno 'fosiliziranje' stanica, pomoću kojeg se može očuvati vrijedan biološki materijal.

Uspjeh je to znanstvenika američkog nacionalnog laboratorija Sandia u Albuquerqueu, koji je dio Sveučilišta New Mexico.

Priroda radi umjesto nas

Ono što su istraživači tog laboratorija napravili, jest da su silicijskom kiselinom balzamirali životinjske stanice i stvorili gotovo savršene replike strukture tih stanica. Vjeruju kako se njihove zombi stanice mogu iskoristiti i u komercijalnoj proizvodnji, poput biogoriva, tehnologije senzora ili nanotehnologiji.

Zagrijavanjem stanice uronjene u silicijsku kiselinu na 400 stupnjeva, njezin organski dio nestaje, a ostaje trodimenzionalna replika nekoć živuće stanice, koja nastavlja raditi.

Znanstvenici zapravo pomoću te tehnike mogu graditi strukture i objekte na nano razini, na vrlo jednostavan način. 'S tom tehnikom, mi više ne moramo proizvoditi takve strukture - priroda to radi za nas', rekao je Bryan Kaehr iz spomenutog laboratorija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook