Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biologija i kemija

Zombi stanice mrtve funkcioniraju bolje nego kad su bile žive!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda će zvučati kao nešto iz horor filmova, no znanstvenici su uspjeli napraviti 'zombi stanice', koja nastavljaju obavljati funkcije i nakon što umru.

Za razliku od brojnih filmova i serija u kojima zombiji samo tumaraju uokolo i generalno traže preživjele, bez nekakvog konkretno cilja ili koordiniranih pokreta, zombi stanice koje su znanstvenici stvorili, funkcioniraju čak i bolje nego kad su bile žive, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uz pomoć nanotehnologije NEVJEROJATNO: Otkrili kako ZAROBITI VODU! Slika nije dostupna Institut Ruđer Bošković Hrvatski znanstvenici DOBILI 5 MILIJUNA EURA! Evo zašto!

>> Ugledni genetičar traži ženu koja bi rodila neandertalca

Znanstvenici tvrde kako su uranjanjem organskih stanica u silicijsku kiselinu, one mogle podnijeti znatno veću temperaturu i pritisak od normalnih stanica. Tehnika koja je upravo opisana, zapravo je svojevrsno 'fosiliziranje' stanica, pomoću kojeg se može očuvati vrijedan biološki materijal.

Uspjeh je to znanstvenika američkog nacionalnog laboratorija Sandia u Albuquerqueu, koji je dio Sveučilišta New Mexico.

Priroda radi umjesto nas

Ono što su istraživači tog laboratorija napravili, jest da su silicijskom kiselinom balzamirali životinjske stanice i stvorili gotovo savršene replike strukture tih stanica. Vjeruju kako se njihove zombi stanice mogu iskoristiti i u komercijalnoj proizvodnji, poput biogoriva, tehnologije senzora ili nanotehnologiji.

Zagrijavanjem stanice uronjene u silicijsku kiselinu na 400 stupnjeva, njezin organski dio nestaje, a ostaje trodimenzionalna replika nekoć živuće stanice, koja nastavlja raditi.

Znanstvenici zapravo pomoću te tehnike mogu graditi strukture i objekte na nano razini, na vrlo jednostavan način. 'S tom tehnikom, mi više ne moramo proizvoditi takve strukture - priroda to radi za nas', rekao je Bryan Kaehr iz spomenutog laboratorija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene