Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dat će najjače dokaze

Potraga kreće 2018.: Otkrili novu metodu za otkrivanje izvanzemaljaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim astrobiologa pronašao je novu metodu otkrivanja ne samo vode, već i života na udaljenim planetima u svemiru. postoji ipak jedan problem, a taj je da teleskop koji će to moći napraviti neće biti u uporabi prije 2018. godine.

Planeti s teškim atmosferama, poput Zemlje primjerice, sprječavaju da voda s njihovih površina odlazi u svemir, pa astronomi rado tragaju za njima u potrazi za potencijalno nastanjivim planetima izvan Sunčevog sustava. Sada su znanstvenici pronašli i novu metodu pomoću koje mogu otkrivati teške atmosfere oko terestrijalnih planeta u svemiru, koji možda ne skrivaju samo vodu, već i život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svemir je divan Sedam veličanstvenih: 10 razloga zbog kojih je otkriće sustava Trappist-1 škrinja s blagom Slika nije dostupna Kraj potrage? Pronađena najizglednija 'nova Zemlja'

NASA 'istovarila' 715 novih egzoplaneta u javnost

Amit Misra, astronom iz Washingtona, metodu je detaljno opisao u posljednjem izdanju časopisa Astrobiology. Ta tehnika ovisi o otkrivanju takozvanih "dimera", odnosno molekula koje se uparuju u atmosferi egzoplaneta.

U kemiji, "Dimer" je pojam koji se odnosi na kemijski spoj dva istovjetna elementa u jedan veći. Za tehniku koju Misra predstavlja, ključno je otkrivanje "dimera" kisika. Plin kisika obično čine dva atoma kisika, a "dimer" sukladno tome predstavljaju četiri atoma kisika.

Dobar sažet opis same tehnike ponudio je časopis Science:

Kad planet prođe ispred zvijezde, zvjezdano svjetlo prolazi kroz njegovu atmosferu i putuje kroz svemir dok ne dođe i do Zemlje. Dimeri u atmosferi upijaju svjetlost poput filtera za boje u lećama kamera, stvarajući anomalije koje se mogu otkriti jednom kad je tlak na planetu najmanje 0,25 bara, odnosno dovoljno visoko da zadrži vodu u tekućem stanju.

Nadalje, znaju kako napraviti oksigeniziranu atmosferu na samo jedan način, a taj je putem oblika života koji za preživljavanje koriste fotosintezu, odnosno mogu proizvoditi kisik. Dakle, obje stvari su uzajamne u tom smislu, jer ako teleskop uoči planet sa snažnim signalima "dimera" kisika, bit će to vrlo velika naznaka da na istom planetu postoji i život, koji proizvodi isti kisik.

Taj teleskop će se zvati James Webb Space Telescope i u Zemljinu orbitu će biti lansiran u listopadu 2018. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene