Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj potrage?

Pronađena najizglednija 'nova Zemlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvijezda pored koje su znanstvenici pronašli dosad najizgledniji egzoplanet za život nalazi se na udaljenosti od 14 svjetlosnih godina od Zemlje. U svemirskim terminima, to nam je u susjedstvu.

To je jedan od egzoplaneta s najvećim potencijalom nastanjivosti koje je čovječanstvo dosad pronašlo. Riječ je o egzoplanetu nazvanom Wolf 1061c i koji se nalazi u savršenom položaju unutar takozvane "zlatne zone" oko zvijezde, u kojoj je šansa da planeti imaju tekuću vodu (a time i mogućnost razvoja života kakvom mi poznajemo) najveća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spektakularna fotka VIDEO Planet lutalica snimljen u orbiti oko 'Sauronovog oka' Slika nije dostupna Egzoplaneti Pogled prema drugim svjetovima otkrivenim u 2012. godini

Planet je četiri puta veći od Zemlje i ima točno takvu površinu, za kakvu znanstvenici smatraju da bi bila nužna za razvoj života, prenosi Independent.

"To je posebno zanimljivo otkriće i zbog toga što sva tri pronađena planeta imaju dovoljno nisku masu da mogu biti potencijalno stjenoviti i imati tvrdu površinu, a planet u sredini, Wolf 1061c, nalazi se u 'zlatnoj zoni', gdje bi moglo biti moguće da ima i tekuće vode - a možda čak i života", rekao je dr. Duncan Wright, autor studije koja se bavi proučavanjem navedenog planeta i sustava u kojem se nalazi.

Astronomi bi sad mogli biti u mogućnosti i vidjeti sam planet, što bi omogućilo proučavanje njegove atmosfere i istraživanje mogućnosti može li biti pogodan za život. Znanstveni tim otkrio je da navedena tri planeta orbitiraju oko stabilne, ali nešto hladnije zvijezde od našeg Sunca.

Do otkrića su došli koristeći HARPS spektograf, koji je dio 3,6 metarskog teleskopa Europskog južnog opservatorija (ESO) u Čileu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene