Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lego kockice služe za zabavu, ponajviše djece, no znanstvenici su otkrili da te čudesne kockice imaju još primjena, vezanih više za istraživanje, a manje za igranje.


Od Lego kockica može se napraviti svašta, dvorac, piratski brod, vozila, raznorazne građevine i slično. Nova studija, međutim, otkriva da su Lego kockice apsolutno savršene za nešto posve neočekivano - proučavanje rasta biljaka, odnosno načina na koji se širi korijen biljke tijekom rasta.

Vezani članci Slika nije dostupna Zaboravite na male zelene! Stručnjak tvrdi: 'Izvanzemaljci izgledaju kao ljudi' Slika nije dostupna FOTO Svaki dan hoda 112 kilometara do posla i nazad!

Istraživači sa sveučilišta Iowa razmišljali su na sljedeći o tome kako su staklenici poprilično veliki te da su uređaji s mikro-fluidima u koji se koriste za uzgoj biljaka i testiranje jedinstvenih uvjeta rasta, vrlo skupi. S tom mišlju, krenuli su eksperimentirati s Lego kockicama.

Djeca izgradila rekordno visok toranj od Lego kockice

Otkrili su da su prozirni Lego blokovi odlični za kreiranje mikrouvjeta u kojima bi mogli proučavati rast biljaka i razvoj njihovog korjenja, prenosi Popsci.

Istraživači su u članku koji je objavljen u znanstvenom časopisu Plos One istaknuli kako je metoda jeftina, kockica ima u izobilju te se vrlo lako mogu preoblikovati prema potrebi. Povrh svega, mogu se napraviti i posebne lego kockice pomoću CAD računalnog programa. Sve što je potrebno jest dezinficirati ih i spremne su za uporabu.

Znanstvenici su zasad Lego kockice koristili za snimanje rasta biljaka u realnom vremenu. U napravljeni Lego spremnik, stavili bi prozirnu hranjivu tekućinu i izdanak biljke te započeli s proučavanjem. Lego kockice su im omogućile proučavanje promjena u tim tekućinama ili tlu u kojem rastu biljke, koje nije bilo jednostavno izvesti s daleko skupljom opremom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook