Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alien iz dubine

Znanstvenici otkrili crva koji pljuje kiselinu i jede kosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili zastrašujuću novu vrstu koja na svoje žrtve pljuje kiselinu i proždire kosti.

Jezivi morski crvi jedu kosture kitova puštajući kiselinu koja topi kosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odbačeno tijelo Strašan zločin u susjedstvu: Šetači pronašli ljudske kosti, velika potraga za 38-godišnjim ubojicom Ilustracija Nema službene potvrde Šire se uznemirujuće poruke o otrovanim sokovima i vodi: "Imaju u potpunosti spržen jednjak i želudac"

>> Biste li se voljeli susresti s ovom ribom?

Maleni crvi Osedax mucofloris žive u lešinama kitova, no biolozi do sada nisu mogli dokučiti kako uspijevaju probiti kosti jer ovi crvi - nemaju usta.

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu otkrili su da crvi izlučuju enzim koji sadrži kiselinu koja otapa kosti, a koji je koncentriran na dijelu kojim 'kopaju hranu'.

Otapanjem kostiju oslobađaju se masti i ulja koje pak, probavljaju bakterije koje žive u crvu.

Najzanimljivije od svega je to što su samo ženke 'naoružane' ovim zastrašujućim biološkim oružjem - mužjaci su sićušni a svaka je ženka okružena 'haremom' mužjaka unutar želatinozne cijevi.

Siboglinidae ili 'bradati crvi' su među nekoliko poznatih životinja koje, kao odrasle jedinke, nemaju usta, crijeva i anus i što se tiče prehrane u potpunosti ovise o simbiotskoj bakteriji. 

Osedax crvi pronađeni u istočnom i zapadnom Pacifiku i sjevernom Atlantiku jedinstveni su jer prodiru u kosti i probavljaju ih uz pomoć simbiotske bakterije. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene