Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudovišno golema usta

Biste li se voljeli susresti s ovom ribom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neoclinus blanchardi je 30-ak centimetara dugačka riba koja živi u oceanu uz pacifičku obalu Sjeverne Amerike. Kada se ne osjeća ugroženom prilično je običnog izgleda. No, kada osjeti opasnost pretvara se u čudovište golemih usta.

Ako je neki morski predator ili čovjek pokušaju istjerati iz pukotine ova će riba krenuti u akciju prijeteći uljezu svojim zastrašujućim ustima.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

>> Jeste li ikad vidjeli puža kako guta ribu?!?

A stvari postaju još čudnije kada se susretnu dvije ribe ove vrste - tada započinje pravo pravcato hrvanje ustima.

Na Sveučilištu u Michiganu su pojasnili 'politiku' ove ekstremno temperamntne ribe prema pridošlicama. 'One su vrlo teritorijalne i agresivno brane svoj dom do svih uljeza, neovisno o njihovoj veličini. Većinu vremena provode i svojem domu odmarajući se - izlaze samo njihove glave. Međutim, na prvi znak opasnosti one će, kako bi se obranile, odmah 'zaposliti' svoja ogromna usta i zube koji nalikuju na igle. U početku samo upozoravaju savijanjem i škljocanjem čeljusti, no ako uljez ignorira upozorenja upotrijebit će svoje žestoke zube za napad', pojasnili su znanstvenici.

Sve postaje još puno zabavnije ako se dvije ribe ove vrste 'dohvate' oko nekog teritorija, tj. ako neka poželi dom koji joj ne pripada. Tada započinje pravo pravcato hrvanje usta na usta.

Za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost, s iznimkom ronioca čiji nezaštićeni prsti 'prčkaju' oko njezinog doma. 

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene