Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavlja krvarenje

VIDEO Pjena koja spašava život kod teških unutrašnjih ozljeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za projekte naprednih istraživanja (DARPA) istražuje tehnologiju koja bi teško ranjenim vojnicima omogućila da prežive dovoljno dugo, dok ih se ne preveze u bolnicu na pravu liječničku njegu.

Radi se o polimerskoj pjeni, koju se ubrizgava u trbušnu šupljinu ranjene osobe (u ovom slučaju vojnika) i koja se brzo širi po unutrašnjosti i sprječava unutrašnje krvarenje. Pjena se dobiva miješanjem dvije tekućine, koje reagiraju u tijelu i pritišću krvareću ranu i tako sprječavaju gubitak krvi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imao probleme Nasljednik milijardi pronađen mrtav, i to gol od struka prema dolje Slika nije dostupna Žele imati i oceane 'na dlanu' Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka

Pjena pritom ne vrši pritisak na organe u tijelu, već se prilagođava njihovom obliku, ali je dovoljno kompaktan kontakt da se spriječi krvarenje.

>> Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

Oko 85 posto svih smrti na bojnom polju, koje se mogu spriječiti, proizlaze iz činjenice da vojnik ima unutrašnje krvarenje pa mu je zbog toga potrebna bolnička operacija i slični bolnički zahvati, prenosi popsci.com. Često se događa da vojnik jednostavno izgubi bitku s vremenom prilikom transporta do bolnice, a spomenuta pjena trebala bi omogućiti da se to u budućnosti ne događa.

Pjena podiže razinu preživljavanje nakon tri sata od 8 do 72 posto, a kirurzi u bolnici mogu je odstraniti u manje od minute.

Tvrtka koja je pjenu izumila, Arsenal Medical, ističe kako je sredstva za razvoj te tehnologije dobila od DARPA-e, te da radi i na inačici za civilnu uporabu, dok DARPA traži odobrenje od FDA-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene