Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sada zadovoljava očekivanja

STRAH I TREPET ZA MORNARICE SVIJETA Amerikanci testiraju 'ubojicu podmornica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za napredna istraživanja u obrani (DARPA) porinula je u more jedan od svojih najnovijih projekata - bespilotni brod dug 40 metara kojem je zadaća lov i presretanje neprijateljskih podmornica.

DARPA-in protupodmornički dron, lovac na podmornice, trenutno provodi testove brzine u vodama oko Portlanda u američkoj saveznoj državi Oregon.

Pročitajte i ovo Ruski napadi na Ukrajinu rat u Europi VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Sankt-Peterburgom, dvoje mrtvih u napadu dronom na Odesu: "Rusija se nastavlja boriti protiv civila" Njemačka fregata Hessen oborila dva drona hutista Misija EU-a Njemačka fregata oborila dronove hutista: "Ovo je jedna od najopasnijih misija u posljednjih nekoliko desetljeća"

Točan naziv tog pomorskog drona je ACTUV, odnosno 'Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel', a u preliminarnom testiranju brzine, plovilo je zadovoljilo sva očekivanja te postiglo maksimalno predviđenih 50 kilometara na sat.

ACTUV ima mogućnost korištenja sonara kratkog i dugog dometa za otkrivanje podmornica, čak i onih s dizel-električnim motorima, koje proizvode puno manje buke te su tim više skrovitije od drugih podmornica.

Može i 'u stopu' pratiti podmornice, s namjerom zastrašivanja zapovjednika istih i tjeranja praćenih podmornica na povlačenje.

Po potrebi, to plovilo može nositi i zalihe namirnica te izvršavati izvidničke misije, bez da pritom ugrožava živote mornara, jer mu posada nije potrebna za plovidbu i djelovanje na moru.

No, prije nego li krene u svoje prve misije, ACTUV mora proći i iscrpna testiranja na otvorenom moru, koja bi se trebala provesti u Kaliforniji negdje tijekom ljeta 2016. godine.

U priloženom videu možete vidjeti kako ACTUV izgleda u punoj brzini na moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene