Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'SVEMOGUĆE OKO'

VIDEO Sad mogu i to: S 5.000 metara vide kakvu majicu nosite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnologija bespilotnih letjelica sprema se napraviti novi veliki korak.

Novi projekt Američke Agencije za projekte naprednih istraživanja (DARPA), vrijedan 18,5 milijuna dolara i naziva ARGUS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System), pretendira postati najnapredniji sustav nadziranja dosad na nebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vojska nudi nagradu HITNO IM TREBA MLAZNI MOTOR BUDUĆNOSTI Spremni su izdvojiti 2 milijuna dolara Slika nije dostupna Žele imati i oceane 'na dlanu' Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka

>> VIDEO Ovako će izgledati sateliti-lešinari u Zemljinoj orbiti

Radi se zapravo o kameri, koja postavljena na bespilotnu letjelicu može s visine od 5.300 metara slati fotografije rezolucije 1,8 gigapixsela. Fotografije poslane s te visine, toliko su jasne i visoke rezolucije, da netko tko ih analizira može prepoznati boju majice koju nosi prolaznik na ulici, prenosi Business Insider. Čitav sustav u svakom datom trenutku pokriva područje od 64,8 kvadratnih kilometara.

ARGUS kamera zapravo je napravljena od 368 kamera iz normalnih smartphone uređaja, poput iPhone 4S. Zajedno, te kamere čine najveći i najprecizniji sustav nadzora iz zraka na svijetu. Ta je kamera sposobna snimiti oko jednog bilijuna gigabajta podataka dnevno!

Obzirom da se radi o primarno vojnoj tehnologiji, njezina primjena će zasad imati malo primjene u civilne svrhe, a vjerojatno će se primjenjivati u kriznim žarištima diljem svijeta, gdje se nalazi američka vojska.

Pogledajte kako će taj sustav izgledati u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene