Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tehnologija bespilotnih letjelica sprema se napraviti novi veliki korak.


Novi projekt Američke Agencije za projekte naprednih istraživanja (DARPA), vrijedan 18,5 milijuna dolara i naziva ARGUS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System), pretendira postati najnapredniji sustav nadziranja dosad na nebu.

>> VIDEO Ovako će izgledati sateliti-lešinari u Zemljinoj orbiti

Radi se zapravo o kameri, koja postavljena na bespilotnu letjelicu može s visine od 5.300 metara slati fotografije rezolucije 1,8 gigapixsela. Fotografije poslane s te visine, toliko su jasne i visoke rezolucije, da netko tko ih analizira može prepoznati boju majice koju nosi prolaznik na ulici, prenosi Business Insider. Čitav sustav u svakom datom trenutku pokriva područje od 64,8 kvadratnih kilometara.

ARGUS kamera zapravo je napravljena od 368 kamera iz normalnih smartphone uređaja, poput iPhone 4S. Zajedno, te kamere čine najveći i najprecizniji sustav nadzora iz zraka na svijetu. Ta je kamera sposobna snimiti oko jednog bilijuna gigabajta podataka dnevno!

Obzirom da se radi o primarno vojnoj tehnologiji, njezina primjena će zasad imati malo primjene u civilne svrhe, a vjerojatno će se primjenjivati u kriznim žarištima diljem svijeta, gdje se nalazi američka vojska.

Pogledajte kako će taj sustav izgledati u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook