Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivan potez

Velike promjene u Microsoftu: Evo zašto odlazi Steve Ballmer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava odlaska Stevea Ballmera s mjesta izvršnog direktora Microsofta iznenadila je analitičare, novinare i same zaposlenike Microsofta

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer prije nekoliko je dana najavio kako će se u roku od dvanaest mjeseci povući s ove pozicije te je u mailu poslanom svim zaposlenicima kompanije rekao da se Microsoft trenutno nalazi u tranzicijskom razdoblju i da mu je potreban CEO koji će biti u kompaniji duže vremensko razdoblje i upravljati tom tranzicijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na skupštini dioničara VIDEO Što je to Billa Gatesa dovelo do ruba plača? Slika nije dostupna Novi šef Microsofta Ovo su kandidati za nasljednika Stevea Ballmera!

Iako se Microsoft već duže vremena nalazi u problemima zbog slabije prodaje osobnih računala, odnosno posljednje verzije Windowsa s kojom većina korisnika nije previše oduševljena, Ballmerova najava odlaska s čelnog mjesta kompanija iznenadila je zaposlenike kompanije, ali i analitičare i tehnološke novinare koji su već počeli s nagađanjima o sljedećem izvršnom direktoru Microsofta o kojem će odlučiti poseban odbor u kojem se nalazi i Bill Gates.

VIDEO Bill Gates otkrio čime je nezadovoljan u Microsoftu!

Dok u Microsoftu sada razmišljaju o budućnosti i osobi koja će preuzeti vodstvo kompanije, novinari Huffington Posta objavili su koja su četiri glavna razloga zbog kojih se Steve Ballmer morao odlučiti na napuštanje pozicije izvršnog direktora Microsofta.

Veliki pad cijene dionice – vrijednost Microsofta puno je manja u odnosu na 2000. godinu kada je upravljanje kompanijom preuzeo Steve Ballmer, a na Huffington Postu kažu kako je 'držanje visoke cijene dionice najvažniji zadatak izvršnih direktora'. Prije 13 godina vrijednost Microsofta iznosila je skoro 400 milijardi dolara, da bi danas ona pala na 286 milijardi. Treba napomenuti da je, nakon Ballmerove najave odlaska, burza pozitivno reagirala te je cijena dionice Microsofta nakon te najave porasla skoro devet posto.

'Nitko ne kupuje osobna računala' – Windowsi su najvažniji Microsoftov proizvod koji im donosi najviše novca, a smanjenje prodaje osobnih računala utječe i na manju prodaju Windowsa, što se odražava i na zaradi i cijeni dionica kompanije. Pad prodaje Windowsa započeo je 2011. godine – umjesto putem osobnih računala (koja rade na Windowsima), sve više korisnika internetu pristupa putem telefona i tableta.

Microsoft bi za 4 godine mogao 'postati nevažan'!

'Svi kupuju tablete' – graf o prodaji i očekivanjima prodaje osobnih računala i tableta najbolje pokazuje koji je jedan od glavnih razloga Microsoftovih problema. U zadnjih par godina sve je veća prodaja tableta, dok je broj prodanih računala sve manji, a takav se trend očekuje i tijekom sljedećih godina.

Stanje na tržištu neće se promijeniti – kada je Microsoft predstavio svoje prve modele tableta (sredinom 2012. godine predstavili su dvije verzije Surface tableta), tržištem su već vladali Apple sa svojim iPadom i Googleovi Androidi. Ekipa u Microsoftu nije zadovoljna slabom prodajom Surfacea, a još ih više mogu brinuti prognoze analitičara koji kažu da se stanje na ovom tržištu, odnosno dominacija iPadova i Androida i dalje nastaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene