Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cyber banditi

Uhićeni Rusi koji su hakirali Amazon i s time se hvalili na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je haker na internetu iznajmljivao svoje 'usluge', a drugi je kompanijama koje je hakirao nudi zaštitu od – hakiranja!

Uhićena su dva ruska hakera koji su tijekom 2008. godine napali internetske stranice Amazona, eBayja i Pricelinea i nakon toga se s ovim 'pothvatima' hvalili po hakerskim forumima.

Pročitajte i ovo Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio Prepoznajete li osobu s fotografije? Pogledajte Prepoznajete li osobu s fotografije? Policija traži ovog muškarca od prosinca prošle godine

Dmitry Olegovich Zubakh, 25-godišnjak iz Moskve navodno je predvodio napad na Amazon koji je trajao tri dana i zbog kojeg korisnici ove stranice nisu mogli obavljati transakcije. Nakon toga se, koristeći nadimke Eraflame, Dima-k17 i DDService, na hakerskim forumima hvalio s ovim hakiranjem te čak i objavio brojeve kreditnih kartica koje je ukrao (ukupno se dokopao više od 28 tisuća brojeva kreditnih kartica).

Novi udar hakera: Ugroženi milijuni korisnika!

Zubakh je na forumima ostavljao oglase za svoje 'usluge' – tj. hakiranje, a zainteresiranim hakerima čak je nudio uslugu iznajmljivanja botnetova, tj. mreže računala kojima je upravljao i koja su se mogla iskoristiti za druge napade i rušenje stranica.

Osim njega, kako prenose na Ars Tehnici, američki sud u Seattleu za hakerske je napade optužio i Sergeyja Viktorovicha Logashova koji je sudjelovao u napadima na eBay i Priceline. Za razliku od Zubakha, on nije oglašavao svoje hakerske usluge po forumima, već je našao puno zanimljiviji način na koji bi mogao zaraditi novac – nudio je usluge zaštite od hakiranja kompanijama koje je sam hakirao! Tako je, kako stoji u optužnici protiv njega, kontaktirao Priceline čije je stranice srušio i ponudio im svoje usluge u zaustavljanju hakerskih napada.

Pri rušenju internetskih stranica ruski hakeri koristili su se DDoS metodama napada šaljući veliki broj zahtjeva stranicama – čak 600 do tisuću posto veći u odnosu na uobičajen promet, zbog čega se tim stranicama neko vrijeme nije moglo pristupiti.

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Tužitelj suda u Seattleu John Durkan nazvao je ovu dvojicu hakera cyber banditima te su optuženi za hakiranje stranica i namjerno nanošenje štete napadnutim kompanijama, a Zubakh je optužen i za krađu identiteta i posjedovanje više od 28 tisuća ukradenih kreditnih kartica.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene