Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog zarade

Totalno praćenje: Evo kako se zaštititi od nove Facebookove opcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook će uskoro početi pratiti stranice kojima surfamo i na temelju tih informacija korisnicima plasirati oglase, a dobra vijest je da postoje načini kako se zaštititi od novog praćenja

Facebook je sredinom tjedna najavio pokretanje novog oglašivačkog programa koji će pratiti povijest vašeg surfanja internetom (dakle, pratit će ne samo ono što radite na Facebooku, već i stranice i aplikacije kojima surfate neovisno o ovoj društvenoj mreži) i na temelju tih informacija korisnicima plasirati personalizirane oglase. Trenutno Facebook koristi informacije koje njihovi korisnici objavljuju na samoj društvenoj mreži poput lajkova i objava na svojim profilima, no za nekoliko tjedana to će se praćenje proširiti i izvan Zuckerbergove mreže.

Facebook koristi podatke o vama za reklame, a prije 3 godine rekli su da neće

Npr. korisnicima koji na internetskim stranicama budu pretraživali informacije o novim televizorima, na Facebooku bi se mogli prikazivati oglasi o najnovijim modelima ili popustima na televizore. Prilikom najave ove opcije iz Facebooka su napomenuli da će se, na temelju povijesti surfanja, prikazivati i oglasi iz određenih kategorija tako da bi se na temelju pretraživanja TV-a, u budućnosti trebali prikazivati oglasi iz kategorije elektronike – igraće konzole, zvučnici, audio sustavi i slično.

Srećom, postoje načini na koje se može spriječiti i ograničiti prikazivanje ovakvih oglasa, odnosno korisnici će sami moći utjecati na njihovo prikazivanje. Glasnogovornik Zuckerbergove kompanije tako je rekao za CBS kako će korisnici klikom na strelicu u gornjem desnom kutu oglasa moći saznati sve informacije o tom oglasu, tj. zašto im se prikazuje baš taj oglas, a moći će ukloniti i dodati interese i kategorije oglasa koje će im se prikazivati i na taj način smanjiti količinu nepotrebnih informacija i oglasa koje će im se prikazivati na Fejsu.

Ova će opcija postati dostupna kada Facebook počne s prikazivanjem oglasa baziranih na povijesti surfanja internetom (što će biti za nekoliko tjedana), a takvi će se oglasi prvo prikazivati korisnicima u SAD-u, a nakon toga i u drugim državama. No, osim utjecanja na vrstu oglasa koja će se prikazivati na Facebooku, moguće je u potpunosti spriječiti ovu kompaniju u praćenju vaših internetskih aktivnosti izvan same društvene mreže – potrebno je ići na ovu stranicu, kliknuti na 'Companies Customizing Ads For Your Browser', tu odabrati Facebook i kliknuti na 'Submit' pri čemu treba uzeti u obzir da ćete ovu opciju morati odabrati na svakom browseru i računalu koje koristite.

Najveća uhićenja bandi u New Yorku: Uhićene 'budale s Facebooka'

Korisnici iPhonea i mobilnih uređaja koji rade na Androidu, kako bi se zaštitili od praćenja Facebooka, na svojim pametnim telefonima također moraju aktivirati posebne opcije (na iPhoneu Postavke > Privatnost > Oglašavanje, a na Androidu Postavke > Oglasi).

Iako većina korisnika nije zadovoljna s novim promjenama na Facebooku i opcijom praćenja njihove povijesti surfanja internetskim stranicama, ovog su puta iz ove kompanije na vrijeme obavijestili korisnike kako se zaštititi i isključiti ove opcije. Neki novinari napominju kako postoji najsigurniji način na koji se korisnici mogu zaštititi od Facebooka i praćenja, a to je da – izbrišu svoj profil.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene