Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Steve Jobs bio protiv praćenja korisnika:

'SAD postaje poput komunističke Rusije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jobs se dugo odupirao programu PRISM, a suosnivač Applea Steve Wozniak usporedio je današnje špijuniranje u SAD-u s komunističkom Rusijom

Jedna od kompanija koju su u Washington Postu i The Guardianu nabrojali kao dio PRISM sustava čije korisnike Amerikanci špijuniraju i prate je Apple koji se, prema objavljenim informacijama, posljednji pridružio ovom programu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudjelovali i Britanci Otkriveno kako su Amerikanci špijunirali Talijane Slika nije dostupna Dijeli, samo dijeli U samo nekoliko klikova doznajte kako vas špijuniraju na internetu!

Evo koje su informacije NSA i FBI tražili od Applea!

Čini se da je jedan od najvećih razloga zašto Apple nije ranije pristupio PRISM-u bio Steve Jobs koji je cijelo vrijeme bio protiv praćenja i prisluškivanja korisnika svoje kompanije te je Apple pristupio ovom programu više od godinu dana nakon njegove smrti. 'Steve Jobs radije bi umro, nego pristao na to', prenijeli su na Huffington Postu riječi Andrewa Stonea koji je 25 godina radio sa Steveom i dobro je poznavao njegov stav o nadzoru korisničkih aktivnosti.

Nakon otkrića informacija kako je i Apple bio dio PRISM-a, ova je kompanija, jednako kao i druge velike kompanije poput Facebooka, Microsofta i Yahooa, objavila informacije o zahtjevima američkih vlasti za informacijama o njihovim korisnicima te su primili između 4 i 5 tisuća zahtjeva s kojima je obuhvaćeno skoro deset tisuća korisničkih računa i uređaja. Ono što je ipak utješno za korisnike njihovih uređaja jest što, kako uvjeravaju u Appleu, nitko ne može pratiti razgovore i dopisivanje putem FaceTimea i iMessagea jer su ti razgovori šifrirani i ne pohranjuju se.

O problemu prisluškivanja u SAD-u progovorio je i Steve Wozniak koji je zajedno sa Steveom Jobsom osnovao Apple.

'Hakeri mogu preuzeti nadzorne kamere i špijunirati ljude'

On je rekao kako su mu, kada je odrastao, govorili kako će komunistička Rusija bombardirati Ameriku i ubiti Amerikance, a Rusija je bila loša zato što su u njoj vlasti slijedile i prisluškivale ljude, stavljali su ih u tajne zatvore i ljudi bi jednostavno nestajali s ulica. 'Takve su stvari pripadale Rusiji. Danas mi postajemo sve sličniji tome', slikovito je opisao Wozniack situaciju u SAD-u nakon otkrića o praćenju i prisluškivanju Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene