Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što ih sve zanima

Evo koje su informacije NSA i FBI tražili od Applea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su Appleu u pola godine poslali oko pet tisuća zahtjeva u kojima su tražili informacije o skoro deset tisuća korisnika i uređaja

Nakon što su krajem prošlog tjedna Facebook i Microsoft objavili informacije o zahtjevima za predaju informacija o korisnicima koje su dobili od NSA (od Facebooka su zatražene informacije o 18-19 tisuća korisnika, a od Microsofta informacije o više od 30 tisuća korisnika), sada je i Apple izdao priopćenje u kojem su otkrili iste podatke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo kako prate korisnike FBI koristi hakerske taktike i alate za prisluškivanje! Slika nije dostupna Steve Jobs bio protiv praćenja korisnika: 'SAD postaje poput komunističke Rusije'

Prema tim informacijama, u razdoblju između početka prosinca i kraja svibnja, Apple je od američkih vlasti primio između 4 i 5 tisuća zahtjeva za informacije o korisnicima njihovih usluga s kojim je obuhvaćeno između 9 i 10 tisuća korisničkih računa i uređaja.

Giganti uporni: Ništa nismo znali, nismo dali pristup serverima!

U ovoj kompaniji kažu da je njihova pravna služba pojedinačno provjerila svaki zahtjev, ali da zbog netočnosti nekih od njih, nisu ispunili svaki zahtjev koji su dobili. Među tim zahtjevima najčešće je bila riječ o informacijama potrebnima pri istraživanju zločina, potragom za nestalom djecom i nestalim pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti, odnosno informacije koje bi im mogle pomoći u sprječavanju samoubojstava.

Korisnici iMessagea i FaceTimea su potpuno sigurni

Ono što su u Appleu posebno napomenuli i što je bitno za sve korisnike uređaja ove kompanije jest da oni neke informacije nisu mogli dati policiji jer takve informacije ne pohranjuju – poput iMessage poruka i FaceTime razgovora.

'Komunikacija poput iMessagea i FaceTimea je šifrirana tako da nitko osim pošiljatelja i primatelja poruka ne može pročitati poruke', stoji u priopćenju kompanije uz napomenu da te razgovore ne mogu dešifrirati niti u Appleu. U ovoj kompaniji kažu da ne pohranjuju podatke povezane uz lokacije korisnika niti pretrage putem Sirija na način da bi se prema tim podacima mogli identificirati korisnici tako da niti te informacije nisu korisne američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost.

Također, dodali su i da niti jednoj vladi ne omogućuju direktan pristup njihovim serverima te da svaki zahtjev za informacijama o njihovim korisnicima mora sadržavati i sudski nalog.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene