Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski mogul sanja o besmrtnosti

Rusi proizvode prvog 'Avatara' u svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći korake poznatog redatelja Jamesa Camerona, mladi ruski medijski mogul Dmitrij Itskov pokrenuo je vlastiti projekt 'Avatar'.

Znanstvenici iz predgrađa Moskve vjeruju kako su na pragu ostvarenja tog projekta, prenosi RT. Ipak, Itskov ne želi na taj način istraživati novi planet, već planira ljudski mozak učiniti besmrtnim i transplantirati ga u tijelo robota.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

>> James Cameron ukrao je ideju za 'Avatara'?!

Prema internetskim stranicama njegove kompanije, čitav projekt sastoji se od četiri faze.

Četiri faze

Prva faza se naziva "Avatar A" i njezin cilj je stvaranje robotske kopije ljudskog tijela, koje bi se kontroliralo putem sučelja iz kombiniranih mozga i računala. Ta bi faza trebala biti dovršena do 2020. godine.

Druga faza, odnosno "Avatar B", podrazumijeva stvaranje surogat tijela u koje se presađuje ljudski mozak pri kraju životnog vijeka neke osobe. Očekuje se kako bi ta faza trebala biti dovršena do 2025. godine.

Treća faza, ili "Avatar C" za cilj ima kreiranje avatara s umjetnim mozgom, u koji se prebacuju sjećanja, znanja i osobnost čovjeka pri kraju njegovog života. Ta bi faza trebala početi 2030. godine i završiti do 2035. godine.

Posljednja, četvrta faza - "Avatar D" za cilj ima stvaranje hologramskog avatara. Njezin početak trebao bi biti 2040., a dovršetak 2045. godine.

Ideja potekla od eksperimenata na čimpanzama

"Za razliku od filma, mi želimo napraviti androida, a ne biološko tijelo. Mislim da će ljudima to biti dostupno već za desetak godina", smatra Itskov. Ideja koju želi provesti u djelo zapravo proizlazi iz eksperimenata američkog znanstvenika Roberta Whitea, koji su pokazali kako se mozak čimpanzi može izvaditi iz lubanje i ugraditi u sustav koji ga drži na životu.

"Naš glavni cilj je očuvanje osobnosti i produženje ljudskog života. Znanstvenici tvrde da ukoliko ne postoje određene bolesti i propadanje kardiovaskularnog sustava, naši bi mozgovi mogli živjeti i do 300 godina", ističe Itskov.

Tim znanstvenika iz moskovskog predgrađa Zelenograd smatra kako je na pragu kreiranja androida iz prve faze, odnosno "Avatara A", kojim bi se upravljalo putem sučelja i u kombinaciji ljudskog mozga i računala.

"Ukoliko želite vidjeti naš konačan cilj, pogledajte filmove Avatar ili Surogati, roboti koje kontrolira ljudska misao", rekao je za RT Vladimir Konjšev, glavni inženjer projekta. Kao predložak za prototip Avatara A poslužio je sam Itskov, pa je robot dobio i nadimak "Dima" po njemu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene