Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kruže glasine o preuzimanju

Promjene na mobilnom tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft je početkom mjeseca vodio pregovore oko preuzimanja finske kompanije, dok su u Huaweiju objavili, a potom i demantirali interes za Nokiju.

Nokia je godinama u potpunosti dominirala tržištima mobilnih i pametnih telefona, no zbog loše strategije i zato što se nisu na vrijeme prilagodili velikim promjenama i 'mobilnoj revoluciji' koju je započeo Apple s iPhoneom, upali su u velike probleme te trenutno ne može uspješno konkurirati Samsungu i Appleu koji predvode tržište pametnih telefona.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa - 2 Otkupljeno 43,4 posto Nižu se reakcije na prodaju udjela u Fortenovi, Hrebak: "Možda je cilj bio izazvati nered. Takav kapital nije dobrodošao u Hrvatsku" Slika nije dostupna Na krilima osmice Microsoft priprema nove uređaje: Već rade na Windows telefonu?

U ovoj kompaniji nisu na vrijeme prepoznali važnost uređaja s ekranima osjetljivim na dodir te su i nakon iPhonea nastavili forsirati klasične telefone s hardverskim tipkovnicama, a kada su i predstavili svoje touchscreen modele, oni su radili na zastarjelom operativnom sustavu Symbian koji nije mogao parirati Appleovom iOS-u i Andoridu.

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Nokiji su bile potrebne velike promjene, a one su nastupile u rujnu 2010. godine kada je na mjestu izvršnog direktora kompanije Stephen Elop zamijenio Olli-Pekku Kallasvuoa. Zanimljivo je da je Elop na ovu poziciju došao iz Microsofta te su se već tada na internetu pojavile glasine kako je on 'Microsoftov igrač' koji je došao dogovoriti prodaju Nokije jer bi se s tom akvizicijom ovaj tehnološki gigant aktivno uključio u borbu za vrh mobilnog tržišta.

Umjesto preuzimanja, Elop je s Microsoftom dogovorio suradnju te je Nokia odlučila odustati od dotadašnjeg operativnog sustava Symbian (kao i MeeGo OS-a kojeg su također razvijali) i orijentirati se samo na Microsoftov mobilni operativni sustav Windows Phone.

Još tada mnogi su kritizirali ovaj potez finske kompanije te su smatrali da bi za Nokiju bilo najbolje da se, umjesto mobilnih Windowsa, odlučila za Android koji je s vremenom postao vodeći mobilni operativni sustav na svijetu jer bi na popularnijem Androidu mogli ostvariti puno bolju prodaju i veći tržišni udio. Nokia je od tada predstavila više modela Lumia telefona koji rade na Windows Phoneu, a iako je riječ o odličnim modelima, njihova prodaja i dalje ne može konkurirati iPhoneu ili Samsungovim telefonima.

Prema informacijama koje je ovog tjedna objavio The Wall Street Journal, usprkos svim tim problemima, Ballmer i ekipa iz Microsofta ovog su mjeseca pregovarali s Nokijom oko uvjeta preuzimanja ove mobilne kompanije. Iako i sada usko surađuju, Microsoft bi s preuzimanjem Nokije mogao steći potpunu kontrolu nad mobilnim hardverom i softverom (slično kao što to ima Apple s iPhoneom i iOS-om) i predstaviti 'svoj' Surface telefon baziran na Nokijinom naprednom hardveru i mobilnim Windowsima.

Posljednje informacije kažu da se ove kompanije ipak nisu mogle dogovoriti oko uvjeta prodaje – ponajviše zbog iznosa koji je tražila Nokia (nije poznata cifra), ali i zbog njene 'nezadovoljavajuće pozicije na tržištu', što ne znači da Microsoft budućnosti ponovno neće krenuti u pregovore s Fincima i pokušati izboriti povoljnije uvjete preuzimanja.

Nokia priprema telefon koji bi mogao zamijeniti digitalce!

No, čini se da nije samo Microsoft zainteresiran za Nokiju, već o njenom preuzimanju razmišljaju i u Huaweiju. Ova kineska kompanija ima vrlo ambiciozne planove za budućnost te ciljaju na sam vrh mobilnog tržišta, pri čemu bi im preuzimanje Nokije itekako pomoglo na tržištima Europe i SAD-a. U intervjuu za Financial Times Richard Yu, predsjednik divizije potrošačke elektronike rekao je kako u Huaweiu razmatraju potencijalnu akviziciju Nokije te je dodao da bi se, umjesto na Windows Phone, finski mobilni gigant trebao fokusirati na Android.

Zanimljivo je da je, nakon što je Yu dao ovaj intervjuu, Bill Plummer iz Huaweija demantirao ove informacije te rekao da ne planiraju preuzeti Nokiju, ali nije htio pojasniti zbog čega je Yu spomenuo mogućnost akvizicije tako da trenutno nije poznato kakvi su budući planovi Kineza i namjeravaju li uskoro stupiti u pregovore o preuzimanju.

Iz Nokije nisu htjeli komentirati ove informacije, no na njih je reagirala burza pa su glasine o interesu Microsofta i Huaweija podigle vrijednost dionica – ta bi vrijednost uskoro ponovno mogla porasti jer Nokia planira predstaviti model telefona EOS koji bi trebao imati veliki ekran i 41MP kameru i koji bi mogao biti jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene