Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nokia PureView EOS

Nokia priprema telefon koji bi mogao zamijeniti digitalce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia navodno priprema još jedan PureView smartphone s 41MP kamerom koji će imati optičku stabilizaciju i s kojim ćemo moći snimati fotografije visoke kvalitete

Velikom broju korisnika pametnih telefona jedna od najvažnijih opcija na njihovim mobilnim uređajima jest kvaliteta kamere te su smartphonei mnogima u potpunosti zamijenili digitalce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Jedna od kompanija koja je godinama bila poznata po kvalitetnim kamerama ugrađenim u (pametne) telefone je Nokia te je ova finska kompanija početkom prošle godine na Mobile World Congressu predstavila revolucionarni telefon 808 PureView koji ima 41 MP senzor i s kojim se mogu snimati fantastične fotografije.

Nokia predstavila smartphone kamerom od 41 megapiksela

Ipak, ovaj model ima i jednu veliku manu – radi na zastarjelom mobilnom operativnom sustavu Symbian (nedavno su iz Nokije objavili da je to njihov zadnji telefon objavljen na Symbianu koji je na taj način i službeno 'umirovljen') zbog čega za njim nije zabilježena velika potražnja.

Odmah nakon predstavljanja ovog telefona, na internetu su se pojavile glasine kako Nokia priprema i PureView telefon koji će raditi na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone – takav je model predstavljen u rujnu, no umjesto 41MP kamere, Nokia Lumia 920 ima kameru rezolucije 'samo' 8 piksela.

Pri predstavljanju ovog telefona izvršni direktor Nokije Stephen Elop naglasio je da se PureView ne odnosi samo na veliku rezoluciju kamere, već na cijeli niz tehnologija koje omogućavaju snimanje fotografija visoke kvalitete – čak i u uvjetima slabe osvijetljenosti te su upravo odlične fotografije u uvjetima slabe osvijetljenosti i u pokretu specifičnost Lumije 920.

Prije desetak dana novinari poznatog tehnološkog portala The Verge objavili su kako Nokia sada radi na novom modelu PureView telefona koji bi trebao imati kameru visoke rezolucije, kvalitetnu optiku i brojne druge napredne opcije koje bi trebale omogućiti snimanje fotografija najviše kvalitete.

Na novim Nokijinim telefonima baterija se može puniti – bežično!

Ove su informacije sada 'potvrdili' na Guardianu te kažu da bi se ovaj model (Nokia EOS ili Nokia Lumia EOS) na američkom tržištu trebao pojaviti tijekom ljeta, a Nokia bi ga možda mogla predstaviti već ovog mjeseca na sajmu mobilne tehnologije koji će se u održati u Barceloni.

Na Guardianu kažu da, iako 808 PureView ima 41MP senzor, same fotografije mogu se smanjiti na 5MP i 8MP koristeći metodu oversamplinga pri čemu se iz dostupnih informacija iz velikih fotografija izdvajaju samo najbolji i najkvalitetniji pikseli, zbog čega su fotografije kvalitetnije u odnosu na klasične 5 ili 8MP kamere.

S obzirom da u Nokiji nikad ne komentiraju glasine, nisu htjeli komentirati niti informacije o novom PureView telefonu, no nakon modela 808 PureView i Lumije 920, sigurno je da će ova kompanija nastaviti s daljnjim razvojem PureView tehnologije i predstavljanjem pametnih telefona s naprednim kamerama.

Posljednji modeli Lumia telefona imali su i neke zanimljive opcije poput mogućnosti bežičnog punjenja i korištenja ekrana osjetljivog na dodir s rukavicama te sve ove opcije, zajedno s kvalitetnom PureView kamerom možemo očekivati i na modelu EOS koji bi ove godine mogao postati veliki konkurent telefonima poput iPhonea, Samsungovih Galaxy telefona, Sonyjeve Xperije Z te nadolazećeg HTC-ova M7 smartphonea.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene