Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvode skupocjene gadgete

FOTO Ovako izgleda POTPUNO kršenje radničkih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mreži su se pojavile nove informacije i video o (ne)uvjetima koji vladaju u kineskim tvornicama u kojima se proizvodi jeftiniji model iPhonea.

Organizacija China Labor Watch (CLW) godinama upozorava na teške radne uvjete koji vladaju u kineskim tvornicama kompanija poput Foxconna u kojima radnici za malu plaću dane provode u neljudskim uvjetima sastavljajući nove modele telefona i računala.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima Za dvojicom radnika na gradilištu još se traga Teška nesreća Srušio se zid na gradilištu trgovačkog centra u susjedstvu i poklopio radnike: Ima poginulih i nestalih

Iz tvornice priznali: iPhone su sastavljala i 14-godišnja djeca!

Ova je organizacije prije nekoliko mjeseci upozorila na kršenje radnih prava i u kompaniji Pegatron (koja je najpoznatija kao proizvođač komponenti za Apple), a sada su objavili kakva situacija vlada u kineskoj tvornici kompanije Jabil (riječ je o kompaniji sa sjedištem u SAD-u koja ima tvornice diljem svijeta) u kojoj se navodno proizvodi jeftiniji model iPhonea.

U videu kojeg su objavili na YouTubeu, iz CLW-a upozoravaju na ozbiljna kršenja radnih i ljudskih prava zaposlenika ove kompanije koji uključuju sate i sate prekovremenog rada, stotine milijuna dolara neplaćenih prekovremenih sati rada, neadekvatnu priprema za radno mjesto, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i kršenje drugih prava.

U China Labor Watchu kažu da zaposlenici u ovoj tvornici rade i do 69 sati tjedno, što je iznad dopuštenog limita u Kini i Appleu, trening i priprema za radno mjesto, umjesto zakonskih 24 sata, traju samo dva sata, a zaposlenici tijekom radnog vremena cijelo vrijeme stoje. Radi se po dvanaest sati, a iako radnici imaju 30 minuta pauze za obrok, oni prvo moraju čekati u redu za sigurnosnu provjeru, zatim moraju pješačiti do menze i onda stajati u redu za hranu tako da im ostane samo oko pet minuta za ručak prije nego moraju trčati nazad na radno mjesto.

Pritisak na radnom mjestu je velik jer moraju ispuniti kvotu proizvodnje 90 iPhonea svaki sat (ako ne ispune, često moraju raditi prekovremeno da bi ispunili kvotu), a nakon što se vrate u spavaonicu – kojih 14 sati nakon odlaska na posao, čekaju ih loši i nehigijenski uvjeti te je nekad jako teško zaspati zbog buke u prostorijama.

Definitivno im je dosta: Zloglasna tvornica iPhonea paralizirana štrajkom

U spavaonicama spava osam ljudi, a kako oni rade u različitim smjenama, uvijek neko ulazi i izlazi iz prostorije pa se gotovo nemoguće naspavati. Jedna radnica koja je opisala svoj radni dan u Jabilu kaže da joj najteže pada upravo nedostatak sna i cjelodnevno stajanje, a nekad je toliko iscrpljena da, kada dođe u menzu, zadovoljna je samo što može sjediti na stolici te joj hrana nije niti potrebna.

Na slične stvari različite su organizacije ranije upozoravale i u drugim tvornicama koje proizvode dijelove za Apple i druge velike IT kompanije, a novinari The Next Weba zatražili su od Applea komentar stanja u kineskim tvornicama, no iz ove im kompanije nisu odgovorili.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene