Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprintajte svoju pizzu!

Poput replikatora iz Zvjezdanih staza: Stiže 3D printer za hranu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna kompanija razvija 3D printer koji bi trebao printati hranu te trenutno rade na prototipu modela za printanje pizze

Jedna od stvari iz Zvjezdanih staza koju bi mnogi poželjeli imati jest replikator hrane kojem je samo potrebno reći što želite jesti i on će odmah stvoriti tu hranu. Iako smo još jako daleko od stvaranja takvog replikatora, u budućnosti bi se zaista mogli koristiti uređajima koji će nam jednostavno i brzo stvarati, odnosno printati hranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Tehnološka revolucija pred vratima! Slika nije dostupna Sad normalno diše Dječačiću spasili život uz pomoć 3D printera

Samo za sladokusce – 3D printer za čokoladu

Naime, kompanija Systems & Materials Research Corporation trenutno razvija 3D printer koji će printati hranu, a za ovu se ideju posebno zainteresirala NASA koja je razvoj prototipa ovakvog printera financirala sa 125 tisuća dolara.

Kako prenose na Quartzu, vizija vlasnika ove kompanije Anjana Contractora jest da će u budućnosti svaka kuhinja imati ovakav 3D printer koji će koristiti spremnike u kojima će se nalaziti različiti sastojci poput brašna, ulja, ugljikohidrata, proteina u prahu i drugih namirnica od kojih će se printati hrana te bi se takvi spremnici mogli kupiti u svim trgovinama.

Contractor kaže da bi prah u ovim spremnicima trebao imati rok trajanja od 30 godina te bi se zahvaljujući njemu smanjila količina otpada u pripremi hrane, a putem ovog printera mogli bi kontrolirati količinu proteina i ugljikohidrata koje unosimo u tijelo – u ovoj kompaniji to nazivaju 'personaliziranom hranom' jer bi svaki obrok mogli prilagoditi svojim željama i potrebama.

Ovakav je uređaj naročito zanimljiv NASA-i jer će ga, zahvaljujući dugom roku trajanja hrane, ali i jednostavnosti printanja hrane, moći koristiti astronauti u dugim svemirskim misijama, poput npr. puta na Mars.

Systems & Materials Research Corporation trenutno razvija prototip 3D printera za pizzu jer se ona može raditi u odvojenim slojevima tako da printer prvo može 'isprintati' tijesto koje se peče tijekom printanja pa zatim posebno svaki sloj hrane koji je pohranjen u spremnicima.

Opasna revolucija: Oružje možete isprintati u vlastitoj kući!

Na Quartzu kažu i da ćemo, s razvojem 3D printera, promijeniti način na koji koristimo recepte te ćemo u budućnosti koristiti 'open source recepte' koje ćemo skidati s interneta i koji će u sebi već sadržavati instrukcije o količini određenih sastojaka iz spremnika koji su potrebni za printanje. Također, nije teško niti zamisliti online trgovinu za recepte (slično poput današnjih online trgovina aplikacijama za Androide ili iPhone) na kojoj ćemo jednostavno moći pretraživati i skidati recepte.

S obzirom da bi ovakvi printeri mogli podržavati i prepoznavanje govora, u budućnosti bi zaista mogli samo reći računalu, odnosno printeru da nam napravi neko jelo, a on će pretražiti bazu na internetu za receptima i isprintati to jelo.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene