Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sami ćemo dizajnirati svoju čokoladu

Samo za sladokusce – 3D printer za čokoladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro ćemo jesti čokoladu čiji ćemo oblik sami dizajnirati i naručivati njeno 'printanje'

U budućnosti više nećemo jesti 'običnu' čokoladu koju ćemo kupiti u trgovinama, već ćemo njen oblik sami dizajnirati na računalu i naručivati putem specijaliziranih internetskih stranica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Tehnološka revolucija pred vratima! Slika nije dostupna Isprintajte svoju pizzu! Poput replikatora iz Zvjezdanih staza: Stiže 3D printer za hranu!

Tako barem tvrde znanstvenici sa Exeter i Brunel sveučilišta koji su u suradnji sa softverskom kompanijom Delcam razvili 3D printer za čokoladu. Oni kažu da je potrebno samo napraviti dizajn čokolade na računalu putem posebnog programa, a ostalo će napraviti uređaj koji će je 'isprintati', tj. 'fizički reproducirati u trodimenzinalnom obliku kao čokoladu'.

3D printanje trenutno se koristi u industriji za proizvodnju plastičnih i metalnih proizvoda pri čemu se trodimenzionalni objekti stvaraju nizanjem uzastopnih slojeva materijala, a primjena načina koji se do sada koristio u industriji na proizvodnju čokolade nije bio ni malo lagan zadatak.

Naime, kako kaže voditelj istraživanja Dr Liang Hao, čokolada je vrlo 'težak' materijal za proizvodnju koji zahtijeva 'vrlo precizne cikluse zagrijavanja i hlađenja koje je za 3D printanje potrebno integrirati uz odgovarajuću brzinu protoka čokolade', a ovaj su problem znanstvenici riješili razvojem novog kontrolnog sustava zagrijavanja i hlađenja.

Ono što je zanimljivo, a neki će reći i revolucionarno jest da će se ovaj tip tehnologije u budućnosti moći primijeniti i na brojne druge proizvode pa bi s vremenom masovnu proizvodnju mogli zamijeniti unikatni proizvodi koje će korisnici sami dizajnirati.

To znači da ćemo dio stvari koje ćemo u budućnosti koristiti sami dizajnirati i naručivati njihovo 3D printanje i dostavu na kućnu adresu – slično kao što danas naručujemo printanje fotografija putem interneta.

No, za tako nešto ipak ćemo morati sačekati, jer će vjerojatno proći dosta vremena dok se ta tehnologija ne razvije i postane dostupna na masovnom tržištu. Do tada ćemo se zadovoljiti i 3D printerom za čokoladu koji će nam, među inim, omogućiti stvaranje originalnih i maštovitih čokoladnih poklona svojim najdražima.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene