Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad normalno diše

Dječačiću spasili život uz pomoć 3D printera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici jedne bolnice u Michiganu prije 10 mjeseci ugradili su 3-mjesečnom dječačiću umjetnu cjevčicu koju su isprintali pomoću 3D printera. Dječakovo stanje od tada se znatno poboljšalo.

Dječačiću kojem su liječnici prognozirali da neće izaći iz bolnice živ, pomogao je - 3D printer. Maleni Kaiba Gionfriddo rođen je s poremećajem zbog kojeg bi gotovo svaki dan prestao disati. Zahvaljujući 3D printeru liječnici su mu uspjeli ugraditi mali plastični zamjenski dio dišnog puta zbog kojeg Kaiba danas diše normalno, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kava po mjeri čovjeka Tako se radi posao: Mušterijama donose kave s njihovim portretima u pjeni Slika nije dostupna Revolucija u zdravstvu JEDINSTVEN ZAHVAT U RIJECI Isprintali i pacijentu ugradili čeljust

Ovaj potez označava pravi pomak u polju regenerativne medicine i zbog toga su bitno porasle nade za proizvodnju dijelova tijela u laboratoriju. Liječnici u Michiganu već dugo istražuju načine na koje stvoriti umjetne dijelove dišnih puteva, no ovo je prvi put da su ih nekome dosita ugradili. U Kaibinom slučaju liječnici nisu dvojili ni časa jer je dječačiću zbog prestanka disanja znalo stati i srce.

>> Poput replikatora iz Zvjezdanih staza: Stiže 3D printer za hranu!

U jednom danu su isprintali stotinjak cjevčica različitih dimenzija, a dan kasnije su uz dopuštenje FDA Kaibi ugradili onu koja je najviše odgovarala njegovim dišnim putevima.

Kaiba je tada imao 3 mjeseca, danas ima 19 mjeseci i nema nikakvih problema s disanjem. Uskoro će mu biti izvađena i cjevčica koju su mu kao bebi ugradili nakon traheotomije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene