Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici jedne bolnice u Michiganu prije 10 mjeseci ugradili su 3-mjesečnom dječačiću umjetnu cjevčicu koju su isprintali pomoću 3D printera. Dječakovo stanje od tada se znatno poboljšalo.


Dječačiću kojem su liječnici prognozirali da neće izaći iz bolnice živ, pomogao je - 3D printer. Maleni Kaiba Gionfriddo rođen je s poremećajem zbog kojeg bi gotovo svaki dan prestao disati. Zahvaljujući 3D printeru liječnici su mu uspjeli ugraditi mali plastični zamjenski dio dišnog puta zbog kojeg Kaiba danas diše normalno, piše Daily Mail.

Vezani članci Iluziju je osmislio Kokichi Sugihara (FOTO: Instagram/Screenshot) Ova genijalna iluzija će vam totalno ispobrkati mozgove, sretno vam s tumačenjem varke koju ćete upravo vidjeti Slika nije dostupna Ovo bi moglo postati hit: Stiže printer pomoću kojeg ćete sami stavljati privremene tetovaže

Ovaj potez označava pravi pomak u polju regenerativne medicine i zbog toga su bitno porasle nade za proizvodnju dijelova tijela u laboratoriju. Liječnici u Michiganu već dugo istražuju načine na koje stvoriti umjetne dijelove dišnih puteva, no ovo je prvi put da su ih nekome dosita ugradili. U Kaibinom slučaju liječnici nisu dvojili ni časa jer je dječačiću zbog prestanka disanja znalo stati i srce.

>> Poput replikatora iz Zvjezdanih staza: Stiže 3D printer za hranu!

U jednom danu su isprintali stotinjak cjevčica različitih dimenzija, a dan kasnije su uz dopuštenje FDA Kaibi ugradili onu koja je najviše odgovarala njegovim dišnim putevima.

Kaiba je tada imao 3 mjeseca, danas ima 19 mjeseci i nema nikakvih problema s disanjem. Uskoro će mu biti izvađena i cjevčica koju su mu kao bebi ugradili nakon traheotomije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook