Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od tableta do hakiranja

Pogledajte posljednje trendove u tehnologiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Telefoni već sada imaju procesore s četiri jezgre i ekrane veće od 5 inča, televizori postaju 'pametni', a podatke pohranjujemo u oblaku

Način na koji koristimo tehnologiju uvelike se promijenio u posljednjih desetak godina – dok smo još nedavno imali mobilne telefone s crno-bijelim ekranima, a na internet smo se spajali samo s računalima putem dial-upa, danas na mobitelu možemo pregledavati internetske stranice, slati i primati mailove, na njima slušati glazbu i gledati filmove, koristiti ih kao fotoaparate i uređaje za navigaciju, s njima plaćati račune i koristiti ih za još brojne druge stvari koje su sve do nedavno izgledale nemogućima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika očekivanja Microsoft uzvraća udarac ovim potezom! Slika nije dostupna Pogledajte nove modele I televizori postaju sve 'pametniji'!

Ipak, osim što nam je napredak tehnologije donio napredne mobitele, tablete, pametne televizije i društvene mreže, donio nam je i neke loše stvari poput sve opasnijih cyber napada i nedostatka privatnosti na internetu. Pogledajte posljednje tehnološke trendove:

Ultrabook računala ultrabooci su tanka i lagana prijenosna računala koja dolaze s naprednim hardverom poput Intelovih Core procesora i SSD diskova. Za razliku od netbook prijenosnika koji su bili popularni zbog niske cijene (ali su im takve bile performanse), ova su računala još uvijek skupa za prosječne korisnike, no u budućnosti će ta cijena biti sve manja tako da će postati dostupni sve većem broju korisnika.

Ekrani osjetljivi na dodir – ekrane osjetljive na dodir popularizirali su pametni telefoni, a trend se nastavio na tabletima. U budućnosti sve će više osobnih računala koristiti ekrane osjetljive na dodir – tome u prilog govori i činjenica da je Windows 8 operativni sustav u potpunosti prilagođen ovakvim ekranima, kao i nedavna izjava jednog od čelnika Intela koji je rekao da će do kraja 2013. godine većina ultrabooka imati ekrane osjetljive na dodir

Tableti – Steve Jobs rekao je da smo s tabletima ušli u postPC razdoblje u kojem više nećemo toliko koristiti osobna računala, već ćemo stvari poput pregledavanja interneta, gledanja YouTubea, mailova i slično obavljati na tabletima. Neki analitičari čak očekuju da će kroz par godina prodaja tableta premašiti prodaju osobnih računala, a s obzirom na njihovu sve nižu cijenu, jasno je da potražnja za njima samo rasti. Također, sve popularniji postat će i hibridi između prijenosnika i tableta

Veliki ekrani i višejezgreni procesori – posljednje predstavljeni napredni modeli pametnih telefona poput Samsungova Galaxyja S3 i HTC-ova One X modela najbolje nam pokazuju kakvi su trendovi na smartphone tržištu –veliki ekrani i četverojezgreni procesori. Samsung Galaxy Note čak ima 5,3 inčni ekran, a njegov nasljednik navodno će imati ekran dijagonale čak 5,5 inča

Smart TV – nisu više samo telefoni 'pametni', takvi su sada i televizori. Iako ovo tržište još nije toliko razvijeno kao smarpthone tržište, sve više kompanija predstavlja televizore koji se mogu spojiti na internet i na kojima možemo pokretati različite aplikacije. Navodno čak i Apple priprema ovakav uređaj koji bi mogao 'u potpunosti promijeniti tržište'.

Cloud – umjesto na računalima, podatke sve više pohranjujemo 'u oblaku' – Apple je predstavio iCloud putem kojeg korisnici mogu pohranjivati i sinkronizirati sadržaj sa svojih iOS uređaja na internetu, Google ima svoj disk na koji možemo pohranjivati datoteke i pristupati im s bilo kojeg mjesta na svijetu, a popularne su i aplikacije za pohranu podataka poput Dropboxa i Microsoftova SkyDrivea.

Upravljanje govorom – kao jedna od najznačajnijih novosti koje je donio iPhone 4S bio je Siri, odnosno mogućnost upravljanja operacijama na telefonu glasom, a Apple ovu opciju navodno planira implementirati u svoj iTV. Google ima svoje rješenje za glasovno upravljanje, Samsung je na Galaxyju S3 nedavno predstavio S-Voice te u budućnosti možemo očekivati da ćemo glasom upravljati ne samo telefonima i televizorima, već i drugim uređajima.

Društvene mreže – danas je gotovo teško naći osobu koja nije na nekoj društvenoj mreži – nisu svi na Fejsu (iako je Zuckerbergova mreža najveća), milijuni koriste i Twitter, Google+, Pintrest, MySpace, LinkedIn i brojne druge manje poznate mreže

Hakiranja i cyber napadi – razvoj tehnologije povećao je opasnost od hakera i cyber napada – dok na Anonymouse dio javnosti gleda sa simpatijama, puno su opasniji cyber napadi korištenjem virusa poput Stuxneta i Flamea koji su usmjereni na špijuniranje i uništavanje infrastrukture i napadi u kojima je glavni cilj počistiti bankovne račune korisnika

Nedostatak privatnosti na internetu – postoji li uopće privatnost korisnika na internetu – Google i Facebook ionako znaju sve o nama, a sve su te informacije već podijelili s oglašivačima. Također, brojni zakoni koje države i različite interesne grupe poput udruženja glazbenika i filmaša žele izglasati usmjereni su protiv privatnosti korisnika i praćenju njihovih online aktivnosti, a sve pod izlikom borbe protiv piratstva i cyber terorizma. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene