Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apple protiv pobačaja?

Grupe za ženska prava šokirane Appleovim Sirijem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako imate zdravstvenih problema nemojte poslušati Appleov Siri – radije idite doktoru.

Možda najveći novitet koji nam je novi model iPhonea donio jest Siri – virtualni pomoćnih s kojim možemo razgovarati, koji nam govori kakvo je vrijeme, bira telefonske brojeve, traži restorane (na mjestima gdje je to omogućeno) i obavlja brojne druge stvari umjesto nas.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP) prvi put u svijetu Tinejdžer tuži kliniku za pobačaje: "Život malene Baby Roe oduzet je zbog profita"

Kada se iPhone 4S pojavio na tržištu mnogi su se korisnici zaigrali sa Sirijem pa su ovom softveru postavljali pitanje poput 'hoćeš li se udati za mene', 'voliš li me' i 'koji je najbolji telefon na svijetu' i većinom su nas Sirijevi odgovori zabavili. No, vjerovali ili ne, zbog Sirija su neke aktivistice za ženska prava, blogeri i blogerice optužili Apple da se zalaže protiv pobačaja.

Naime, na pitanje nekih korisnica gdje se nalazi najbliža klinika za pobačaje Siri je, kada je nije mogao locirati, kao alternativu 'savjetovao' posjet savjetovalištima o trudnoći, što je neke grupe za ženska prava odmah uznemirilo te su napali Apple. Iz Applea su odmah reagirali napomenuvši da je riječ o novom softveru koji još nije usavršen te nisu htjeli nikoga uvrijediti.

Glasnogovornica ove kompanije Natalie Kerris rekla je da njihovi korisnici koriste Siri kako bi saznali različite informacije, ali 'ne pronađu uvijek ono što žele' – upravo je takav slučaj i s pitanjem o klinikama za abortuse. Dodala je da će nastaviti usavršavati ovu tehnologiju te se u Appleu nadaju da se ovakvi 'incidenti' više neće ponoviti.

Nancy Keenan iz organizacije NARAL Pro-Choice America koja se zalaže za ukidanje restrikcija vezanih uz abortus, rekla je da je Siri odličan alat koji u svojim odgovorima kombinira humor i sarkazam, ali upozorava da bi Apple trebao biti oprezniji kada su u pitanju informacije o zdravlju, abortusu i kontracepciji.

Shvaća kako Siri nije osnovni izvor informacija za zdravlje žena, no dodaje kako je važno da, oko tema vezanih uz trudnoću, 'ne zavara žene koje koriste ove aplikaciju'.

Možemo se samo nadati da Siri, s obzirom da često daje poprilično duhovite odgovore, u budućnosti zaista neće nikoga 'zavarati' te da će korisnici i korisnice – pogotovo kada su u pitanju teme vezane za zdravlje, trudnoći, abortus i slično, poslušati liječnike i stručne osobe, a ne Appleovog digitalnog asistenta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene