Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki OLED 4k modeli

Ovako će izgledati televizori budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sajmom potrošačke elektronike dominiraju televizori te na posljednjim modelima možemo vidjeti trendove koji bi u budućnosti trebali obilježiti ovo tržište

Iako se uoči početka Consumer Electronics Showa predviđalo da će ovaj sajam ponajviše obilježiti telefoni i tableti, najviše pažnje do sada privukli su proizvođači televizora koji su predstavili brojne napredne modele kakvi bi u budućnosti trebali dominirati tržištem, a posebno su zanimljivi modeli koje su predstavili Samsung i Sony.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve pred kamerama VIDEO Makljaža na ukrajinskoj TV: Usred emisije novinar i političar hrvali se na podu - "Grebeš poput djevojčice" Svjetski dan televizije (Foto: GlobalTVGroup) 21. studenoga Svjetski dan televizije čestitao i Luka Modrić: "Zahvaljujući televiziji, cijeli je svijet vidio za što su Hrvati sposobni"

Ovi uređaji pokazali su nam neke trendove koji bi trebali obilježiti ovo tržište tijekom sljedećih godina, a jedan od tih trendova odnosi se na veličinu televizora te, kako kažu na Business Insideru, kompanije sve više predstavljaju modele s dijagonalama ekrana od više od sto inča.

I televizori postaju sve 'pametniji'!

Napredni modeli televizora sada dolaze i sa zanimljivim novim tehnologijama poput OLED-a i Ultra HD (4k rezolucija) koje donose puno bolju kvalitetu slike, no ta kvaliteta dolazi i s (pre)velikom cijenom tako da ćemo ipak morati sačekati još dosta vremena prije nego Ultra HD i OLED televizori s velikim dijagonalama ekrana postanu jeftiniji i dostupni širem krugu korisnika, a ne samo onim najbogatijima. Sony i Panasonic na CES-u su predstavili prve prototipove OLED televizora s 4k rezolucijom te je većina novinara impresionirana kvalitetom njihove slike, no s obzirom da je riječ o prototipovima još nije poznato kada će se ovi modeli pojaviti na tržištu.

Također, televizori postaju sve tanji, a sve je više eksperimentiranja s dizajnom pa tako Samsungov 85 inčni model UHD S9 ima zanimljiv okvir oko ekrana u kojem se nalaze zvučnici i kamera, dok su Samsung i LG predstavili 55 inčne OLED televizore sa zakrivljenim ekranima.

Osim hardveru i dizajnu, proizvođači televizora sve više pažnje poklanjaju softveru i aplikacijama te su, nakon telefona, i televizori postali ‘pametni’. Samsung (koji je po većini izvještaja novinara s CES-a dominira među proizvođačima TV-a) je tako predstavio novo sučelje za svoje pametne televizore koje omogućuje glasovno upravljanje, a putem Smart TV platformi moguće je skidati igre direktno na TV i igrati ih na njemu. Još jedan od trendova koji je ipak prisutan već neko vrijeme jest povezivost - televizori se mogu povezati s internetom, ali i s mobilnim uređajima putem posebnih aplikacija.

Predstavljen najveći telefon, 27 inčni tablet i najveći Ultra HD televizor!

Na Business Insideru posebno ističu nove napredne modele Panasonicovih televizora na koje se mogu skinuti aplikacije za stream sadržaja, a može ih se putem posebnih aplikacija povezati s mobilnim uređajima i na njima gledati sadržaj s pametnih telefona i tableta.

Svi ovi trendovi ukazuju na to da bi televizori koje ćemo kupovati za par godina mogli imati jako veliku dijagonalu (možda i dvostruko veću od sadašnjeg prosjeka), to će biti 3D OLED i(li) Ultra HD modeli s kojima ćemo upravljati glasom i pokretom te ćemo na njima koristiti brojne aplikacije na sličan način na koji ih danas koristimo na telefonima i tabletima. Ipak, da bi ovakvi televizori postali dostupni većem broju korisnika, morat će biti puno jeftiniji jer su sa sadašnjim cijenama dostupni samo onima dubljeg džepa.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene