Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ubojstvo' među zvijezdama

Pogledajte kako supermasivna crna rupa proždire crvenog diva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini astronomi prikupili su dosad najizravnije dokaze o supermasivnoj crnoj rupi, koja je 'raskomadala' zvijezdu, koja joj se previše približila.

Ostatke zvijezde koju je raskomadala super masivna crna rupa, otkrio je NASA-in svemirski teleskop Galaxy Evolution Explorer te opservatorij na Havajima, odnosno njihov teleskop Pan-STARRS1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe? Slika nije dostupna 'Najsjajniji' trenutak LJUDI, BEZ PANIKE Crna rupa 'ispljunula' crvenu svjetlost jednaku jačini 1000 Sunca

Supermasivne crne rupe, koje teže i do milijardu puta više od našeg Sunca, vrebaju u središtima galaksija. Ti "monstrumi" svemirskih prostranstava mirno čekaju da im se približi "žrtva", poput zvijezde, da bi ih potom gravitacijske sile supermasivne crne rupe doslovce raskomadale.

Astronomi su već i prije uočavali ta zvjezdana "ubojstva", ali ovo je prvi put da su identificirali žrtvu, a ona je nekoć bila takozvani "crveni div". "To je poput prikupljanja dokaza s mjesta zločina. Baš zbog toga što smo uočili vrlo malo vodika i uglavnom helij, iz tog 'pokolja' smo zaključili kako je zvijezdina jezgra morala biti od helija", ističe astronom Suvi Gezari, sa Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu.

Njegov tim vjeruje kako je sloj vodika koji je nekoć obavijao zvijezdu, nestao prije puno vremena te da ga je ista crna rupa usisala. Isto tako, vjeruju kako je ista zvijezda možda već bila i pri kraju životnog vijeka, jer se pretvorila u "crvenog diva", nakon što je iscrpila sav svoj vodik i napuhala se.

Nadalje, astronomi smatraju kako je putanja zvijezde bila ekstremno eliptična te da je ona u jednom trenutku jednostavno bila previše blizu crnoj rupi. "Smrt" te zvijezde odvijala se polako, dio po dio, a astronomi su uspjeli otkriti sve faze njezinog nestanka.

NASA je objavila i računalnu animaciju koja prikazuje supermasivnu crnu rupu kako ubija tu zvijezdu. Pogledajte.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene