Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buđenje Sunca

VIDEO Sve solarne oluje u proteklih pet i pol godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA, JAXA i njihovi međunarodni partneri napravili su kompilaciju snimki Sunca kroz period od pet i pol godina te na taj način uspjeli prikazati buđenje naše zvijezde, odnosno ulazak i njezin najaktivniji period.

Svaki solarni ciklus traje otprilike 11 godina, a tijekom tog ciklusa mijenja se broj Sunčevih pjega te se mijenjaju i prilike u našem sustavu zbog promjene unutarnjeg magnetskog polja Sunca. Tijekom takozvanog solarnog minimuma, Sunce ima vrlo malo, ili gotovo ništa pjega te proizvodi vrlo malo velikih solarnih baklji. No, tijekom solarnog maksimuma, Sunce proizvodi puno velikih solarnih baklji, koje mogu poremetiti i komunikacijske mreže na Zemlji, ponekad prijeteći i katastrofalnim posljedicama, prenosi Wired.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Slika nije dostupna Bez obrane Jesmo li spremni za solarnu oluju stoljeća?

>> FOTO Nevjerojatna interaktivna fotografija oluja na Suncu

Snimke je napravila letjelica Hinode, kojom zajednički upravljaju NASA i JAXA. S radom je počela u siječnju 2008. godine, kad je i počeo najnoviji solarni ciklus. U početku sve je mirno na površini Sunca, no nakon dvije minute videa, aktivni dijelovi Sunca počinju se buditi te se Sunce je sve više magnetski aktivno te njegovo x-zračenje postaje sve snažnije i snažnije.

Vrhunac solarnog ciklusa naše zvijezde predviđa se za sredinu iduće godine, no unatoč svoj aktivnosti na Suncu, znanstvenici ističu kako je trenutni solarni ciklus zapravo najmirniji u posljednjih 100 godina. Iako Sunčeve oluje mogu prouzročiti pravu pomutnju među zemaljskim satelitima, pri dolasku do Zemlje, zaustavlja ih Gornji atmosferski sloj Zemlje, a interakcija se manifestira u obliku prekrasnih aurora, koje su vječita inspiracija, snimateljima i fotografima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene