Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi pogled

FOTO Nevjerojatna interaktivna fotografija oluja na Suncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici NASA-e koriste razne filtere za fotografije prilikom proučavanja površine Sunca, kako bi dobili što bolji uvid u silovite atmosferske uvjete koji se odvijaju na našoj zvijezdi.

Cilj znanstvenika je pronaći obrasce u jakim i kaotičnim kretanjima silnica magnetskog polja iznad površine Sunca. No, iako silnice nisu vidljive, njihovi obrasci vidljivi su putem filtera na priloženoj fotografiji, kao jarki tok plazme na površini Sunca, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogroman i vruć VIDEO Ovo je novi SPEKTAKL na Suncu Slika nije dostupna Nismo ugroženi VIDEO Sunce izbacilo novu solarnu baklju prema Zemlji

>> VIDEO Sunce izbacilo solarnu baklju dužine 160.000 kilometara

Solarne baklje su lako uočljive i NASA ih uspješno sve bilježi, no silnice magnetskog polja toliko su međusobno zapletene, da ih znanstvenici teško razvrstavaju.

Kako bi riješili taj problem, znanstvenici koriste poseban filter na fotografijama Sunca. Filter pojačava kontrast te tako u fokus stavlja atmosferska kretanja na površini Sunca.

U niže priloženoj interaktivnoj fotografiji možete se poigrati sa spomenutim filterom putem kliznika na sredini fotografije i sami vidjeti ogromnu razliku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene