Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na Zuckerberga

Patentni ratovi: Tužba protiv Facebooka zbog 'lajkanja'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna kompanija tvrdi da Facebook koristi njihove patente koji su 'temelji društvenih mreža' – među inima i patent za lajkanje

Na sudu u Virginiji kompanija Rembrandt Social Media tužila je Facebook zbog kršenja patenata te tvrde da je uspjeh Facebooka zasnovan na dva patenta nizozemskog programera Van Der Meera koji predstavljanju 'temelje današnjih društvenih mreža', a koristeći jedan od tih patenata Zuckerberg je razvio i popularnu 'like' opciju na svojoj mreži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Yahoo tuži Facebook: Ukrali su nam patente

Joannes Jozef Everardus van Der Meer ove je patente prijavio 1998. godine – puno prije nego je osnovan Facebook te ih je iskoristio u Surfbooku, tzv. društvenom dnevniku kojeg je pokrenuo i putem kojeg su korisnici, prenose na BBC-u, s prijateljima i obitelji mogli dijeliti i odobravati (lajkati) sadržaj s interneta.

Van Der Meer umro je 2004. godine, a danas pravo na njegove patente ima Rembrandt Social Media koja je tek sada odlučila tužiti Facebook (nije jasno zašto su čekali toliko godina na podizanje ove tužbe).

U ovoj se tužbi navodi kako su u Facebooku bili svjesni Van Der Meerovih patenata koje su naveli i u prijavi vlastitih patenata vezanih uz društvene mreže te u Rembrandt SM-u upozoravaju na 'veliku sličnost' u pogledu funkcionalnosti i tehničke implementacije Facebooka sa Surfbookom koji je razvijen godinama ranije.

Zuckerberg uzvraća udarac!

Osim Facebooka, podignuta je tužba i protiv AddThisa te se navodi da su obje kompanije iskoristile ove patente bez dozvole i financijske kompenzacije te se u Rembrantu nadaju da će im sudskim putem pripasti odgovarajuća kompenzacija za neautorizirano korištenje patenata.

Iz Facebooka nisu htjeli komentirati ovu tužbu, a treba podsjetiti da su prošle godine potrošili veliku svotu novca na kupovanje patenata jer im je postalo jasno da će s godinama doći na udar tzv. 'patentnih trollova', kompanija pokrenutih samo kako bi tužile druge kompanije zbog kršenja patenata i pokušaja izvlačenja novca. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene