Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hakeri su ukrali i javno objavili korisnička imena i lozinke oko 450 tisuća korisnika Yahooova servisa Yahoo Voice


Hakeri su na internetu objavili podatke više od 450 tisuća korisnika Yahooa – za razliku od nekih prijašnjih slučajeva kada su objavljene samo lozinke, sada su objavljena korisnička imena, odnosno mailovi i lozinke korisnika Yahooa.

Iz sigurnosne kompanije TrustedSec kažu da su za ovaj napad odgovorni hakeri iz grupe D33Ds Company koji su se dokopali podataka korisnika Yahoo Voice servisa – stranice putem koje freelance novinari pišu članke za Yahoo, a nakon objave tih podataka oglasili su se i hakeri iz D33Ds Companyja koji su rekli da se objava ovih podataka ne treba smatrati prijetnjom, već 'pozivom za buđenje'.

Oprez! Na internet procurile lozinke 6 milijuna korisnika LinkedIna!

Dodaju i da na Yahooovim serverima postoji veliki broj sigurnosnih propusta koji su do sada izazvali puno veću štetu od objave ovih informacija te da su se dokopali još podataka koje ne žele objaviti kako bi izbjegli još veće probleme za korisnike.

No, za mnoge čiji su podaci ukradeni i objavljeni velika šteta već je napravljena jer je dio korisnika koristio iste podatke na Yahoou i na drugim servisima tako da više nisu ugroženi samo podaci s Yahooa, već i s brojnih drugih servisa i računa. Novinari Business Insidera kontaktirali su jednu korisnicu Yahoo Voicea čijih su se podataka hakeri dokopali te im je ona rekla kako je njen 'online život postao noćna mora' te da je veliki broj korisnika sada jako uplašen jer su njihova prava imena, mailovi i lozinke sada dostupni svima.

Od objavljivanja ovih podataka na internetu, nepoznate osobe već su nekoliko puta pokušale pristupiti njenom AdSense računu i PayPal računu, dok je Google privremeno zatvorio njen korisnički račun tako da ga je morala ponovno aktivirati.

Dodaje kako su svi korisnici čiji su podaci ukraden frustrirani zato što Yahoo nije ozbiljno shvatio njihovu sigurnost te kaže da, ako nisu uspjeli zaštiti lozinke, kako će zaštititi informacije o porezima i brojeve osiguranja koji su pohranjeni na njihovim serverima.

Objavljeni korisnički podaci i lozinke desetaka tisuća korisnika Twittera!

S obzirom da veliki broj osoba koristi iste podatke za pristup različitim servisima (privatni i poslovni mailovi, Skype, Facebook, Twitter itd.) ovaj slučaj još jednom pokazuje važnost korištenja različitih korisničkih imena i lozinki za različite servise i račune jer, ako se hakeri dokopaju lozinke samo s jednog računa, moći će bez problema pristupati svim servisima na kojima koristite te lozinke.

Iz Yahooa su se korisnicima ispričali za probleme koji su nastali napomenuvši da će hitno popraviti propust kojeg su hakeri iskoristili, ali su i dodali da je broj ugroženih korisnika puno manji jer se trenutno koristi manje od pet posto ukradenih lozinki, dok su ostale nevažeće.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.