Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdila mjerenja

NASA: Kataklizmički sudar naše galaksije i Andromede ne može se izbjeći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina, objavila je američka svemirska agencija NASA.

"Naš model statistički odgovara izravnom sudaru Andromede i Mliječne staze", rekao je na tiskovnoj konferenciji Roeland van der Marel, astrofizičar "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoreu.

Taj je zaključak rezultat mjerenja brzine i smjera Andromedine putanje, složenog postupka provedena zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki Atraktor NAŠLI SU DOKAZ Našu galaksiju, zajedno s njih još 883, 'usisava' misteriozna kozmička sila Slika nije dostupna Prijeti sudar GALAKTIČKI KAOS KOJI SE NE MOŽE IZBJEĆI Našu galaksiju čeka kataklizma

>> Ovakvu galaksiju još niste vidjeli

Andromeda koju zovu i M31, trenutačno je udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9.460 milijarda kilometara) od Mliječnog puta, ali mu se se neumitno približava.

To je privlačenje posljedica sile gravitacije dviju galaktika i tamne tvari koja ih okružuje.

Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje

"Nakon gotovo čitavog stoljeća nagađanja u znanstvenoj zajednici o sudbini Andromede i susjednog joj Mliječnog puta, napokon imamo jasnu sliku o tijeku tih događanja u svemiru u idućih milijardu godina", rekao je Sangmo Tony Sohn iz tog instituta.

Premda se Andromeda približava našoj galaktici dvije tisuće puta brže, trebat će joj četiri milijarde godina da bi se sudarila s Mliječnim putem. Osim toga, trebat će još dvije milijarde godina da se galaktike potpuno spoje.

Iz njih će nastati jedna galaktika eliptičnog oblika, koji je uobičajeniji u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi. Sunce će u novoj galaktici biti pomaknuto, ali Zemlji i našem Sunčevu sustavu ne prijeti uništenje, tvrde znanstvenici. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene