Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuli su ga

Najstarije digitalno računalo na svijetu i dalje radi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromno, teško više od 2 tone, nezgrapno - upravo tako izgleda superračunalo iz davne 1951. godine. Stručnjaci su ga obnovili i sada je izložbeni primjerak u muzeju računarstva u Bletchley Park-u.

Stručnjaci Nacionalnog muzeja računarstva, smještenog u engleskom gradu Bletchley, obnavljali su superračunalo 'Harwell Dekatron Computer'  oko tri godine. Pokrenuli su ga pred novinarima koje je superračunalo iz davne 1951. oduševilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rise of the machines Sve inteligentnija računala: Jesmo li blizu scenariju iz Terminatora? Slika nije dostupna Watson i na smartphoneu Superračunalo u džepu: Telefoni postaju još pametniji!

A radi se o pravoj 'zvijeri'! Naime, veličine je garažnih vrata , a teži oko 2,5 tone, prenosi Yahoo News. No njegove su performanse doista zanemarive u odnosu na današnja računala. Ipak, zvukovi, lampice, zujanje cijevi - sve to daje poseban šarm računalu koji je nekada predstavljao vrhunac tehnoloških dostignuća kada je u pitanju IT.

>> VIDEO: Superračunalo zasad pametnije od ljudi

Superračunalo staro više od 60 godina napravljeno je u Atomskom centru u britanskom Harwell-u, a služio je za rješavanje složenih matematičkih zadataka. Iako je bio spor, znanstvenici kažu, bio je itekako točan. A kada su u pitanju atomska istraživanja točnost je ipak najvažnija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene