Nosimo ih sa sobom u zahode, teretane, dajemo ih djeci... Na mobitelima su nakupine prljavštine gore nego na dnu cipela.


Što vidite kada "bacite" pogled na vaš mobitel? Masne otiske prstiju? Prašinu i mrvice u kutovima? Prljavi zaslon osjetljiv na dodir? S obzirom da je mobitel gotovo neprestano u našim rukama može postati prilično prljav. Nosimo ih sa sobom u javne zahode, šalju se od ruke do ruke kada pokazujemo najnovije fotografije, dajemo ih djeci da se igraju, nosimo ih u teretane, piše NY Times.

Vezani članci Ilustracija Objavljene preporuke predstavnicima stanara za dezinfekciju zgrada: Na što treba obratiti pozornost Slika nije dostupna Evo koliko često trebate prati grudnjake, traperice, čistiti mobitele...

Studije pokazuju da se na mobitelima nakuplja prljavština gora nego na dnu cipele, a o činjenici da mogu biti prijenosnici bolesti više ne treba ni raspravljati, tvrdi infektolog Dubert Guerrero.

Dakle, ne bi bilo loše čistiti uređaje - kako bi spriječili bolest, ali i kako bi ih prodali za što veću svotu ako se odlučite za prodaju.

Proizvođači ne daju puno smjernica kako očistiti uređaj. Ipak potrebno je samo malo opreza i uređaj možete očistiti sami bez da ga oštetite.

Već je i redovito brisanje krpom dobar početak

Doktor Guerrero i njegovi kolege otkrili su da je redovito brisanje uređaja s vlažnom krpom od mikrovlakana dovoljno za eliminaciju mnogih vrsta uobičajenih bakterija. Opasnije bakterije koje mogu izazvati probavne probleme, pa čak i upalu slijepog crijeva, te virusa gripe, zahtijevaju sredstva za sterilizaciju poput izbjeljivača ili alkohola.

Premda su u prodaji gotova sredstva za čišćenje, možete ih i sami napraviti. Dovoljna je mješavina 70-postotnog izopropilnog alkohola i destilirane vode u omjeru 1:1.

Razrijeđeni alkohol nikad ne prskajte izravno na uređaj, nego na krpu kojom onda možete nježno očistiti uređaj.

Neka vam čišćenje mobitela postane navika kao pranje zuba

Pomoću sprejeva s komprimiranim zrakom možete očisiti područje između tipki i riješiti se prašine i čestica koje se infiltriraju i oštećuju elektroniku.

Za prijenosna računa, tablete i pametne telefone možete nabaviti i perive zaslone koji se lako primjenjuju i ne smanjuju vidljivost ili funkcionalnost na dodir osjetljivih ekrana.

Ovo su tek neki od savjeta koji bi vam mogli pomoći u redovitom čišćenje vaših uređajaja koje bi vam, kao i pranje zuba, trebalo postati redovita navika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook