Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudi se često pitaju pomažu li računala djeci da postanu pametnija, no znanstvenici sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji postavi li pitanje naopako - mogu li djeca učiniti računala pametnijima. Odgovor je da mogu.


Ono što su znanstvenici napravili, jest da su iskoristili kognitivne sposobnosti beba, dojenčadi i predškolske djece, za programiranje računala, kako bi mogla više 'razmišljati' poput ljudi, prenosi Science Daily.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Vozači BMW-a su najgori' Slika nije dostupna Doznajte tko je posebno sklon laganju i varanju!

>> Za pet godina računala će nam čitati misli?!

Ukoliko se to uspije replicirati u računalima, računalni modeli bazirani na moždanoj snazi djece navedene dobi, mogli bi značajno pridonijeti razvoju umjetne inteligencije. 'Djeca su najveći strojevi za učenje u svemiru. Zamislite da računala mogu učiti jednako brzo poput njih', istaknula je Alison Gopnik, razvojna psihologinja s Berkeleyja.

Znanstvenici otkrivaju kako djeca u ranoj dobi testiraju hipoteze, statističke obrasce i izvlače zaključke istovremeno se konstantno prilagođavajući promjenama. 'Malena djeca u stanju su riješiti probleme koji još uvijek predstavljaju izazov za računala, poput učenja jezika i prepoznavanja uzročnih veza. Nadamo se kako ćemo računala učiniti pametnijima, tako što ćemo ih učiniti da se ponašaju više kao djeca', rekao je Tom Griffiths, direktor računalnog spoznajnog znanstvenog laboratorija na Berkeleyju.

Računala programirana s dječjom inteligencijom mogla bi pametnije i brže obavljati interakciju s ljudima u aplikacijama poput računalnih tutoriala te robotskih telefonskih tajnica.

'Vaše računalo moglo bi naučiti otkrivati uzročne veze, koje idu od jednostavnih slučajeva poput tog da prepoznaju kako radite sporije kad niste popili jutarnju kavu, do kompleksnijih poput otkrivanja koji geni uzrokuju veću podložnost bolestima', pojasnio je Griffiths. On koristi metodu poznatu kao Bayesianova teorija vjerojatnosti, kako bi preveo izračune koje djeca prave u glavama tijekom rješavanja zadataka, u računalne modele.