Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena fantastika ili stvarnost?

Za pet godina računala će nam čitati misli?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IBM je objavio listu pet tehnoloških predviđanja koja bi se mogla ostvariti u roku od pet godina

IBM je i ove godine objavio svoju listu 'pet u pet' u kojoj iznose predviđanja o tehnologijama koje ćemo koristiti u budućnosti, a bazirana je na društvenim trendovima i tehnologijama koje ova kompanija razvija.

Svakako najzanimljiviji podatak s te liste jest da će nam računala za pet godina moći čitati misli – u IBM-u sada istražuju načine na koji bi mogli povezati mozak s računalima i mobilnim telefonima pa bi, ako se ova predviđanja zaista ostvare, već za pet godina telefonske pozive mogli obavljati tako da pomislimo na neku osobu, a telefon će automatski nazvati tu osobu.

Također, mislima bi mogli upravljati i računalima, tj. pomicati strelicu koju danas pomičemo mišem. U IBM-u kažu da će se čitanje misli prvo iskoristiti u video igrama i zabavnoj industriji, no njene su mogućnosti puno veće od toga pa bi doktori korištenjem ove tehnologije mogli bolje proučiti poremećaje mozga poput autizma.

Osim čitanja misli, IBM predviđa da za pet godina nećemo morati pamtiti brojne lozinke za različite račune i servise koje koristimo – bit će potrebno samo proći pokraj bankomata i izgovoriti svoje ime ili pogledati u senzor koji će prepoznati uzorak u zjenici oka i, kada bankomat prepozna korisnika, on će moći podići novac.

U ovoj kompaniji smatraju i da za pet godina više nećemo imati problema s opskrbom energije jer ćemo je stvarati sami. Naime, energiju stvaraju i šetanje, trčanje, toplina iz osobnog računala pa čak i voda koja teče kroz slavinu, a mi ćemo tu energiju koja sada propada moći uhvatiti, pohraniti te upotrijebiti za napajanje.

U IBM-u su dali primjer da ćemo, vozeći bicikl, na žice na njegovim kotačima moći prikačiti male uređaje koji će puniti bateriju dok se vozimo tako da ćemo tu energiju koju potrošimo vozeći bicikl poslije moći iskoristiti za gledanje TV-a, osvjetljavanje kuće ili slično.

Četvrto predviđanje ove kompanije jest da će u budućnosti komercijalne poruke postati u potpunosti personalizirane te važnije od ostalih elektroničkih poruka. IBM razvija tehnologiju koja bi, na temelju obrade različitih podataka s društvenih mreža i drugih izvora, mogla 'znati' što mi želimo i kakve nam poruke slati.

Osobe koje planiraju putovanja dobivali bi poruke o putovanjima, vremenskim uvjetima i slično, ljubiteljima glazbe ova tehnologija automatski će rezervirati karte za koncert njihove omiljene grupe te poslati obavijest pa će se te karte moći odmah kupiti ili odustati od kupovine i slično. Spam kakav danas znamo trebao bi nestati, a sve poruke koje dobivamo trebale bi sadržavati informacije koje su nam zaista bitne i koje nas zanimaju.

Peto predviđanje IBM-a za sljedećih pet godina jest da ćemo imati jednak pristup digitalnim tehnologijama. Tako bi se, zahvaljujući mobilnim tehnologijama, trebala smanjiti razlika između onih koji imaju pristup informacijama i onih koji nemaju te će za pet godina čak 80 posto stanovnika imati mobilni uređaj putem kojeg će komunicirati, ali i dolaziti do informacija.

Što mislite, da li će se ova predviđanja zaista ostvariti i hoće li nam za pet godina mobiteli i računala čitati misli?

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene