Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dišu Appleu za vratom

Mobitel koji bi Google i Apple mogao baciti na koljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google i Apple imaju opasnog konkurenta. Prema novom izvješću Wall Steert Journala, u utrku za osvajanje tržišta smartphonea kreće i kineski gigant Alibaba!

Postoje dva glavna trenda koja će diktirati budućnost tehnološke industrije. Prvi je činjenica da će do kraja ovog desetljeća većina ljudi ići na internet preko svojih mobilnih uređaja, a ne preko laptopa ili kompjutera. Drugi trend koji će utjecati na budućnost i razvoj tehnološke industrije je činjenica da internet postaje kineski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odustao ponuditelj Odbijena žalba Kineza, HAC ide u novi natječaj za 17,5 km autoceste na koridoru Vc Derbi u Opuzenu (Foto: LIKEmetkovic.hr) - 1 provokacija transparentom Utakmicu između trećeligaša u Opuzenu pratili i Kinezi, bilo posla i za policiju

Već sada postoji više korisnika interneta u Kini nego u bilo kojoj zemlji na svijetu. Predviđa se da će ta prednost samo rasti. Tvrtka za istraživanje tržišta IDC ima podatke da kinesko tržište zauzima 25 posto u svjetkoj prodaji smartphonea, dok je SAD na drugom mjestu sa 17 posto.

Ovi trendovi vode do zaključka da tvrtka koja želi kontrolirati budućnost i razvoj tehnologije mora kontrolirati kinesko tržište smartphonea. Trenutno to rade dvije komapnije, Google i Apple. Međutim, ako je suditi prema novom izvješću Wall Steert Journala, u utrku za osvajanje tržišta smartphonea kreće i kineski gigant Alibaba.

>> Kinezi kopirali iPhone i namjeravaju tužiti Apple zbog kršenja patenata!

Alibaba je kreirao vlastiti smartphone Aliyun, koji radi na operacijskom sustavu Linux. Za razliku od Appleovog iOS-a i Googleovog Androida korisnici Aliyuna ne mogu skidati aplikacije na mobitel već im mobitel omogućuje da se na njih spoje preko mobitela.

Trenutno Android vodi u prodaji na kineskom tržištu. Iza njega je iPhone, ali smatra se da je samo pitanje vremena kada će Aliyun preuzeti vodstvo na tom važnom tržištu. Kinezi inače preferiraju proizvode koji se lokalno proizvode, pa se upravo zato predviđa veliki uspjeh ovom novom kineskom proizvodu. Jedan od izvršnih direktora Alibabe za WSJ je rekao da je i broj mobilnih operatera koji su kompaktibilni sa Aliyunom porastao sa jednom na pet samo u zadnjoj godini.

Ono što bi moglo pokvariti rapidni rast Aliyuna su moguće tužbe, prvenstveno zbog kopiranja. Sudeći po prijašnjim primjerima međusobnih tužbi između Applea i Samsunga, samo je pitanje vremena kada će se vodeći proizvođači smartphonea aktivirati u pokušaju zaštite svog tržišnog udjela u prodaji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene