Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska kompanija GooPhone napravila je telefon koji je u potpunosti identičan iPhoneu 5 i namjeravaju tužiti Apple zbog kršenja patenata i kopiranja dizajna!


Apple je posljednjih godina tužio mnoge kompanije zbog kršenja patenata, a uskoro bi se i oni mogli naći na optuženičkoj klupi i to zbog kopiranja uređaja kojeg su sami patentirali!

Prvi VIDEO nove iPhone 5-ice?

Vezani članci Industrijski centar u Parizu, ilustracija Pariški sud odlučio: ''Država je zakazala oko redukcije emisija stakleničkih plinova'' Državna matura, ilustracija - 1 Maturanti iz Gospića tuže državu jer su im poništeni ispiti iz matematike na državnoj maturi

Iako ova kompanija još nije predstavila iPhone 5, na internetu su se pojavile brojne fotografije i video zapisi ovog uređaja tako da već sada znamo kako bi novi model Appleovog telefona mogao izgledati. Te su informacije odlučili iskoristiti u kompaniji GooPhone te su na kineskom tržištu predstavili svoj model GooPhone i5 na kojem su u potpunosti kopirali dizajn nadolazećeg iPhonea 5 te su taj dizajn patentirali (samo na kineskom tržištu).

Na Cnetu kažu da su u GooPhoneu najavili da će 'agresivno braniti svoje intelektualno vlasništvo' te da bi, kada počne prodaja iPhonea 5 u Kini, mogli tužiti Apple jer smatraju da, ako su prvi predstavili takav dizajn telefona, oni imaju sva prava na njega. Na stranici Venture Beat kažu da njihove tvrdnje sigurno ne bi prošle na američkim i europskim sudovima, no teško je reći kako će na cijelu situaciju gledati kineski sudovi.

GoPhone i5 ima četiri inčni ekran, ispod ekrana ima glavnu tipku, s donje strane nalazi se manji dock konektor, dva veća zvučnika i 3,5mm izlaz za slušalice – dakle, u potpunosti je identičan modelu kakvog će navodno predstaviti Apple, a osim u operativnom sustavu (radi na Androidu), ovi se telefoni uvelike razlikuju i komponentama (procesor, memorija, kamera itd.).

Moraju platiti Appleu preko milijardu dolara odštete zbog kopiranja!

Ako se ova kompanija zaista odluči na tužbu protiv Applea na kineskom tržištu i tu tužbu dobije, Apple bi im onda trebao platiti odštetu i udio od prodaje svakog telefona u Kini – i to za korištenje vlastitog dizajna i vlastitih patenata!  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook