Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nove informacije vezane uz nadzor Agencije za nacionalnu sigurnost otkrile su kakvim se sve taktikama služe američki špijuni


Zahvaljujući Edwardu Snowdenu objavljene su nove informacije o načinu na koji je američka Agencija za nacionalnu sigurnost pratila internetske korisnike, pri čemu su se često koristili i hakerskim taktikama.

Vezani članci Slika nije dostupna Amerikanci skinuli oznaku tajnosti s dokumenata o masovnom špijuniranju Slika nije dostupna Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

Jedna od takvih taktika jest korištenje tzv. botnetova, odnosno mreže 'otetih' računala s kojima se služe hakeri i cyber kriminalci za DDoS napade na računala, krađu financijskih informacija ili za slanje spam poruka. Novinari Reutersa još su prošle godine upozoravali kako se, prilikom nadzora računala, NSA služila ovakvim taktikama te napominju kako je direktor FBI-a James Comey prošle godine rekao kako su upravo botnetovi 'globalna prijetnja cyber sigurnosti' koju bi trebalo eliminirati, a sada se ispostavilo da su ih koristili i američki špijuni.

Šokantni podaci o tome što sve može NSA kad je riječ o špijuniranju korisnika interneta

Agencija za nacionalnu sigurnost koristila je botnetove za slanje spam e-mailova s malwareom s kojim su zarazili računala s kojih bi snimali audio zapise korištenjem mikrofona tih računala te snimali fotografije web kamerom – naravno, sve bez znanja korisnika računala. ž

Ono što je posebno zanimljivo (i opasno) jest da je, osim slanjem spam mailova, NSA za napade na računala koristila i najpopularniju društvenu mrežu na svijetu Facebook. Naime, NSA je koristila lažni Facebook server tako da su se korisnici koji su se našli na meti ove agencije, umjesto sa Zuckerberovom mrežom, povezivali s lažnim stranicama na kojima se nalazio malware koji bi zarazio računala i prikupljao podatke s njihovih hard diskova.

'Uskoro će potpuno nadzirati cijeli planet'

Agencija za nacionalnu sigurnost ovim se taktikama počela služiti još 2010. godine, a na novinarsku upit iz Facebooka su odgovorili kako 'nemaju nikakvih dokaza o takvim aktivnostima'. Glasnogovornik kompanije dodao je da se metoda s kojom su se navodno koristili američki špijuni ne može primijeniti za promet putem HTTPS sigurnosnog protokola kojeg je Facebook u potpunosti integrirao prošle godine, već samo za promet putem HTTP protokola.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook