Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite računala!

Šokantni podaci o tome što sve može NSA kad je riječ o špijuniranju korisnika interneta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još novih podataka o dosegu i sposobnostima špijuniranja korisnika interneta američke obavještajne agencije NSA, objavljeno je u medijima.

Unutar američke obavještajne službe NSA postoji tajnoviti hakerski odjel naziva Tailored Access Operations ili TAO. Kako piše Spiegel Online u svojem povećem izvješću, taj je odjel zadužen za dobivanje pristupa elektroničkim uređajima korisnika, na bilo koji način.

Prema istom izvješću , TAO se bavi različitim oblicima špijuniranja, ali neke od njihovih metoda osobito su invazivne.

Američki sudac odlučio: NSA zakonito prati telefonske razgovore!

TAo odjel može presresti tehnologiju, poput primjerice novih laptopa, prije nego li se pošalju novim korisnicima te na iste instalirati malware, koji im omogućava da kasnije prate vlasnika tog laptopa.

Takav proces u NSA nazivaju "zabrana" i on im omogućava da preusmjeravaju pošiljke potrošačke tehnološke robe u tajne radionice, gdje njihovi agenti vrlo pažljivo otvaraju pakete, tako da se ne može primijetiti da je bilo što na njima otvarano ili dirano iznutra. Naravno, u tom procesu računala misteriozno "pokupe" malware.

TAO odjel isto tako uspješno koristi bugove u operativnom Microsoftovom sustavu Windows, kako bi pronašli "rupe" u uređaju. Primjerice, kad god korisniku Windowsa iskoči prozorčić s porukom o greški, TAO može ući u računalo i pogledati koje podatke taj korisnik šalje putem interneta. Ti isti podaci mogu TAO odjelu pomoći u iskorištavnaju slabosti operativnog sustava Windows te potencijelnom instaliranju dodatnog neželjenog malicioznog softwarea na isto računalo.

U konačnici, TAO odjel može se prikopčati na optičke kablove na dnu oceana, kojima se prenosi promet na internetu te ga na taj način držati na oku i špijunirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene