Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u Japanu iz matičnih su stanica proizveli jajašce miša i iskoristili ga kako bi napravili zdravo mišje mladunče.


Ova će tehnika pomoći u stvaranju jajašaca za neplodne žene, javlja Today Online. Dr. Mitinori Saitou na Sveučilištu u Koyotu vodio je tim znanstvenika koji je eksperiment proveo tako da su uzeli matične stanice miša.

Vezani članci Tajfun Hagibis pogodio je Japan (Foto: AFP) - 2 Najrazorniji tajfun u zadnjih 60 godina stigao na Japan: Dvije osobe poginule, najmanje 60 ozlijeđenih Slika nije dostupna Mišje stanice pretvorili u stanice slične ljudskom embriju

Od embrijskih matičnih stanica i stanica kože koje su genetski vratili u raniju fazu razvoja, primordijalne zametne stanice odnosno jajašca. Te su stanice spojili sa stanicama ključnima za razvoj spolne diferencijacije. Stvorena su jajašca okružili drugim vrstama stanica koje se uobičajeno nalaze u jajnicima. Potom su ih usadili u jajnike ženki miševa.

Ubrzo su se razvila zrela jajašca koja su uspješno oplođena u laboratoriju, umjetnom oplodnjom. Rođeni mišići na svijet su došli zdravi i plodni.

>> Znanstvenica zagovara budućnost bez seksa

Rezultati njihova uspjeha objavljeni su u časopisu Science. Znanstvenici na Sveučilištu u Pennsylvaniji transformirali su matične stanice miša 2003. godine, ali nisu ih koristili u stvaranju mladunaca. Podsjetimo, znanost je već kreirala umjetnu spermu te je iz nje već nastalo mladunče. Radi se o mišu Kaguyaa, koji je na svijet došao 2004. godine, dok je u Australiji već kreirana umjetna maternica za morske pse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook