Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u Scienceu

Iz matičnih stanica proizveli jajašce, stvoren zdrav miš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u Japanu iz matičnih su stanica proizveli jajašce miša i iskoristili ga kako bi napravili zdravo mišje mladunče.

Ova će tehnika pomoći u stvaranju jajašaca za neplodne žene, javlja Today Online. Dr. Mitinori Saitou na Sveučilištu u Koyotu vodio je tim znanstvenika koji je eksperiment proveo tako da su uzeli matične stanice miša.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

Od embrijskih matičnih stanica i stanica kože koje su genetski vratili u raniju fazu razvoja, primordijalne zametne stanice odnosno jajašca. Te su stanice spojili sa stanicama ključnima za razvoj spolne diferencijacije. Stvorena su jajašca okružili drugim vrstama stanica koje se uobičajeno nalaze u jajnicima. Potom su ih usadili u jajnike ženki miševa.

Ubrzo su se razvila zrela jajašca koja su uspješno oplođena u laboratoriju, umjetnom oplodnjom. Rođeni mišići na svijet su došli zdravi i plodni.

>> Znanstvenica zagovara budućnost bez seksa

Rezultati njihova uspjeha objavljeni su u časopisu Science. Znanstvenici na Sveučilištu u Pennsylvaniji transformirali su matične stanice miša 2003. godine, ali nisu ih koristili u stvaranju mladunaca. Podsjetimo, znanost je već kreirala umjetnu spermu te je iz nje već nastalo mladunče. Radi se o mišu Kaguyaa, koji je na svijet došao 2004. godine, dok je u Australiji već kreirana umjetna maternica za morske pse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene