Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tekst objavljen u jednom stručnom časopisu upućuje na to da su ljudi sve manje inteligentni, te da je to posljedica načina na koji funkcionira društvo.


U jednoj provokativnoj teoriji, tim sa Sveučilišta Stanford tvrdi da gubimo intelektualne i emotivne sposobnosti jer je zapetljana mreža gena koja nas obdaruje snagom mozga, posebno podložna mutacijama. Te mutacije, tvrde, mozak prilagođavaju uvjetima društva u kojem živimo, prenio je Daily Mail.

Vezani članci Trik Trik koji dokazuje da je kontrola uma moguća: Varka potpuno zbunila ljude, ne mogu si pomoći čak ni kad znaju istinu Slika nije dostupna Došli smo do vrhunca: Ne možemo biti pametniji nego što smo sada?!

A uvjeti modernog društva u kojem živimo su takvi da nam za preživljavanje više ne treba onoliko inteligencije koliko je čovjeku trebalo prije nekoliko tisuća godina.

'Razvoj naših intelektualnih sposobnosti i optimizacija tisuće gena vezanih za inteligenciju vjerojatno su se dogodili u relativno neverbalnim, disperzivnim grupama ljudi, čak i prije nego su naši preci stigli iz Afrike', rekla je dr. Gerald Crabtree, vodeća autorica izvještaja objavljenog u časopisu 'Cell Press journal Trends in Genetics'.

>> Pet stvari za koje nećete vjerovati da vas čine - glupljima!

U takvom je okruženju inteligencija bila važna za preživljavanje. Međutim, kako su se mijenjali društveni uvjeti, vjerojatno je da smo polako počeli gubiti inteligenciju, tvrde istraživači.

Temeljene na izračunima učestalosti s kojima se pojavljuju štetne mutacije u ljudskom genomu i pretpostavka da je za intelektualnu sposobnost potrebno 2.000 do 5.000 gena, dr. Crabtree procjenjuje da smo svi unutar 3.000 godine, odnosno oko 120 generacija, pretrpjeli dvije ili manje mutacija štetnih za našu intelektualnu ili emotivnu stabilnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook