Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duboko u svemiru

FOTO Snimljen spektakularan sudar dviju galaksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dubokom je svemiru zabilježen sudar dviju galaksija. Jedan se patuljasti zvjezdani sustav 'zabio' u znatno veću galaksiju, nakon čega je nastao golemi ljubičasti plinski oblak.

NASA je uz pomoć svog svemirskog teleskopa 'Chandra' napravila infracrvenu snimku na kojoj je, na oko 60 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, snimljen sudar dviju galaksija.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

Jedna patuljasta galaksija (na fotografiji smještena dolje lijevo) 'zaletjela' se u znatno veću, koja nosi ime 'NGC 1232'. Nakon sudara stvorio se udarni val nalik soničnom udaru koji može nastati na Zemlji.

>> Jesmo li spremni za transport budućnosti?

Posljedično je došlo do oslobađanja vrelih plinova, koji su formirali golemi ljubičasti oblak s temperaturom od oko šest milijuna Celzijevih stupnjeva.

U NASA-i još nisu potpuno sigurni da fotografija prikazuje sam sudar, no potvrde li se njihove pretpostavke, bit će to prvi put da je zabilježena infracrvena snimka ovakvog intergalaktičkog događaja.

S obzirom da se predviđa da bi sudar trebao potrajati 50 milijuna godina, znanstvenicima bi trebali imati sasvim dovoljno vremena za detaljno proučavanje što se zapravo dogodilo u dalekom svemiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene