Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen kit

A mislili su da je izumro prije dva milijuna godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patuljasti pravi kit, tajanstveni stvor koji veoma rijetko izlazi na površinu, posljednji je živi rođak jedne drevne skupine kitova za koju se dugo vjerovalo da je izumrla, pokazala je jedna nova studija.

Otkriće objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B, moglo bi objasniti zašto taj zagonetni morski sisavac izgleda toliko drukčije od ostalih današnjih kitova.

"Danas živući patuljasti pravi kit je, recimo to tako, ostatak, gotovo kao živi fosil", kaže Felix Marx, paleontolog s novozelandskoga sveučilišta u Otagu. "On je posljednji preživjeli iz drevne loze za koju dosad nitko nije vjerovao da još živi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teška pola tone NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Pronađena lubanja kita stara 15 milijuna godina! Slika nije dostupna Nije li to isto? Gaf ravnatelja policije: 'Vi dobro znate da imamo DNK i DNA počinitelja!'

>> Kit skočio na jahtu i prevrnuo je!

Taj razmjerno maleni kit koji naraste do 6,5 metara, živi na otvorenome moru. Stanovnik je oceana zemljine Južne polutke i viđen je samo nekoliko desetaka puta. Zato znanstvenici ne znaju gotovo ništa o njegovim navikama ili socijalnoj strukturi.

Čudno stvorenje namrgođene gubice izrazito je različito od ostalih današnjih kitova. DNK analiza pokazala je da se patuljasti pravi kit odvojio od modernih kitova usana poput plavetnog i grbavog kita prije 17-25 milijuna godina. Oblik njegove gubice pokazuje da je vjerojatno srodniji obitelji kitova u kojoj je grenlandski kit. No nema studija fosila koje bi pokazale kako je patuljasti kit evoluirao, kaže Marx.

Kako bi shvatili gdje je patuljastome kitu mjesto među kitovima, Marx i kolege pažljivo su analizirali kosti lubanje i ostale fosilne fragmente patuljastoga pravog kita i nekoliko drugih drevnih kitova.

Njegova lubanja najviše podsjeća na drevnu obitelj kitova Cetotherium za koje se smatralo da su izumrli prije dva milijuna godina, kažu istraživači. Kitovi iz roda Cetotherium pojavili su se prije 15 milijuna godina i neko su vrijeme nastavali sve svjetske oceane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene